Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti ne znaju gdje tražiti hitnu kontracepciju

Iako se često nazivamo digitanom generacijom i čini se kako se odgovori na sva pitanja mogu pronaći na mreži svih mreža, čini se da se ipak ne snalazimo tako dobro kada se radi o praktičnim stvarima...

19. lipnja 2012 11:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, provedeno je istraživanje o tome kome bi se studenti obratili za kontracepciju u kriznim situacijama, odnosno ako im se dogodi seks bez zaštite.

U studiji je oko 200 studenata upitano što bi napravilo kada bi ih prijatelj ili prijateljica pozvala u sred noći i rekao/la da mu/joj se dogodio seks bez zaštite. Dvije trećine izjavilo je da bi predložilo pilulu za dan poslije, ali tek oko 30 posto znalo je gdje se ona nabavlja.

\'Ovo pokazuje da većina studenata, iako su stalno umreženi i imaju na raspolaganju tako velik pristup informacijama, nemaju vještine da te informacije pretvore u praksu\', rekao je Eszter Hargittai sa Northwestern University, na kojem je istraživanje provedeno.



Nadalje, istraživanjem se došlo do podatka da je velik dio studenata u internetski pretraživač upisao termin \'prevencija trudnoće\', što nije sasvim točan izraz u datoj situaciji, kada je do seksa bez zaštite već došlo.

Uz ovo, pokazalo se da studenti, kada se radi o vjerodostojnosti infromacija, više vjeruju web stranicama s .org domenama nego onima .com iako ne znaju točno zašto.

Neki od savjeta koje su studenti svojim zamišljenim prijateljima koji su prakticirali seks bez zaštite davali bili su \'razmisli o davanju djeteta na usvajanje\', \'pričekaj da vidiš što će biti\', \'operi genitalije\' i \'napravi test na trudnoću\'.

Točan odgovor – u SAD-u je moguće kupiti pilulu za dan poslije bez liječničkog recepta, a kod nas je još uvijek nužno otići kod ginekologa koji će vam je prepisati.

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

Još vijesti