Mojfaks.hr u Vijesti

Nema posla, nema vježbi, studiraju online... Hrpa razloga zbog kojih su organizirali online prosvjed: Traže 30% popusta na školarine

Nezadovoljstvo studenata zbog visokih školarinama i online nastavom ne jenjava.

28. listopada 2020 13:24
Nema posla, nema vježbi, studiraju online... Hrpa razloga zbog kojih su organizirali online prosvjed: Traže 30% popusta na školarine

Nema posla, nema vježbi, studiraju online... Hrpa razloga zbog kojih su organizirali online prosvjed: Traže 30% popusta na školarine Foto: MojFaks

Nakon mostarskih, u susjednoj Bosni i Hercegovini i sarajevski studenti započeli su prosvjed kojime traže pojeftinjenje školarina za barem 30% od ukupnog iznosa. S obzirom na sve veći broj oboljelih od koronavirusa u državi, odlučili su se za online prosvjed.

Previsoke školarine u ovim uvjetima?


Naime, sarajevski studenti organizirali su online prosvjed u pokušaju da \'\'zatrpaju\'\' društvene mreže svojim zahtjevima kako bi ukazali "isprazna obećanja" koja dobivaju u aktualnoj političkoj kampanji u BiH, piše bljesak.info.

"Na našem satu je sada 5 do 12, ali kada je vrijeme za promjene u pitanju, 12 sati je davno prošlo!", poručili su organizatori online prosvjeda sarajevskih studenata koji žele upozoriti na visoke školarine, ali i na činjenicu da je ukinuta praktična nastava na nekim fakultetima.

"Ovim putem najavljujemo javni prosvjed zbog neadekvatne brige nadležnih institucija prema obrazovanju i studentima, obzirom da nismo naišli na razumijevanje istih po pitanju četiri trenutno najznačajnija studentska problema: neodržavanja praktične nastave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za studente medicinske grupacije, neodržavanja nastave na predmetima Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu na kojima nastavnici i suradnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu imaju angažman, financiranja školarina najboljih studenata od strane Vlade KS te Smanjenja troškova školarine za akademsku 2020/2021 godinu", navodi se u studentskom proglasu. 

...Fakultet zatvoren pa semestar plaćaju kroz prozor! Studenti najavili prosvjed protiv online nastave i SULUDIH situacija na fakultetima...


Teže dolaze i do sredstava za plaćanje školarine


Upozoravaju kako se pandemija koronavirusa odrazila i na mogućnost studenata da osiguraju novac potreban za sve troškove koje podrazumijeva studiranje na Sveučilištu u Sarajevu.

\'\'Uslijed gubitaka radnih mjesta i smanjenih dohodaka, većina roditelja više nije u prilici osigurati studentima adekvatnu financijsku pomoć. Također, studenti koji su svojim radnim angažmanom izdržavali sebe tijekom studiranja, sada to nisu u mogućnosti napraviti s obzirom da studentski poslovi za vrijeme ove situacije nisu bili dostupni. Ni stipendiranje, kao jedan vid izvora financija, nije nešto na šta se u ovoj godini moglo računati u punom kapacitetu s obzirom na to da je veliki postotak sredstava preusmjeren za borbu protiv koronavirusa\'\', navodi se i dodaje kako su, pored svih ovih poteškoća, studenti imali dodatan teret obzirom da su morali izdvajati novac za kupovinu tehničke opreme koja je bila neophodan alat za praćenje nastavnog procesa i pristupanja ispitnim obvezama.


Nastavili plaćati smještaj


"Također su, zbog neizvjesnosti situacije, mnogi studenti nastavili plaćati smještaje bez obzira što u njima nisu boravili jer su morali imati osiguran smještaj za slučaj da nastava u klupama ponovno krene. Slične probleme su imali i studenti koji su prije pandemije imali smještaj u studentskim domovima s obzirom da studentski domovi nisu radili, pa su za svaki dolazak na organizacijsku jedinicu studenti morali plaćati dodatna sredstva za prenoćište", navode studenti.

...Prosvjed je BEZUVJETAN: \'Održat će se u ime svih neugodnosti i svih nepravdi koje smo morali pretrpjeti!\'...


"Pozivamo nadležne institucije, Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo financija da poduzmu sve potrebne korake kako bi do toga i došlo. Ovim problemom je zahvaćeno preko 27.000 studenata te smatramo da bi ovo bio jedan od osnovnih koraka za pružanje pomoći budućoj akademskoj zajednici obzirom da bi spriječilo stopiranje ili pauziranje studija koje uzrokuje nemogućnosti plaćanja školarine", navedeno je. 

...Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja...


A.Z.
izvor: bljesak.info
foto: Shutterstock By Halfpoint

Još vijesti