Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti s privatnih fakulteta troše gotovo dvostruko više na odjeću

'Kupujemo stvari koje ne trebamo, novcem koji nemamo, da bi impresionirali ljude koje ne poznajemo'. Živimo u svijetu stalnog nametanja modnih trendova i svega što je 'in'. Oblačimo li odjeću jer nam se sviđa ili zato što se želimo uklopiti? Koliko novca u prosjeku trošimo i na što više pozornosti studenti obraćaju pri kupnji?

17. prosinca 2012 11:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na ta i ostala pitanja odgovorile su nam studentice s Tekstilno-tehnološkog fakulteta koje su provele istraživanje na sedam zagrebačkih fakulteta - dva privatna i pet državnih. Istraživanje je provedeno na sveukupno 350 studenata s Pravnog, Tekstilno-tehnološkog, Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment i Visoke škole za poslovanje i upravljanje Adam Baltazar Krčelić.

Studentice Ana Paulić, Tihana Jeguljnjak i Helena Berden su provjerile koliko su studenti modno osviješteni i na što gledaju prilikom kupnje: cijenu, kvalitetu, funkcionalnost, te koliko su istinite predrasude o pojedinima?

Prema njihovom istraživanju, studenti s privatnih fakulteta potroše gotovo dvostruko više na odjeću nego studenti koji pohađaju državni fakultet. No to nas ni ne začuđuje. Logično je da osoba koja jednu godinu fakulteta može platiti 30 000 kuna, može si, isto tako, priuštiti i da mjesečno za krpice izdvoji do 1 000 kuna. Studenti s privatnih fakulteta dosta prate modu, te se u većini slučajeva okreću markiranim brandovima poput Tommyja Hilfigera, Diesela i Replaya.



Što se tiče praćenja mode, studenti s TTF-a su odmah iza ZŠEM-ovaca, što je za njih normalno s obzirom što studiraju. No, kada je u pitanju novac, moramo uzeti u obzir da većinu studenata još uvijek financiraju roditelji, te da studenti s državnih fakulteta, bez obzira na modu, mjesečno odvoje za odjeću do 500 kuna, a najviše vole kupovati u H&M-u, Zari i Bershki. Uz to, istraživanja su pokazala kako FER-ovci najviše cijene kvalitetu i udobnost, a među najdraže marke ubrajaju Adidas, Tom Tailor i Levi\'s.

Studentice u radu zaključuju kako svi imaju svoj stil, ali nemaju i individualnost. Dok većina studenata, smatraju mlade istraživačice, na modu gledaju kao nešto prolazno i površno, većina se opet trudi biti u skladu s tom istom. Stilovi koji dominiraju našim ulicama stalno se mijenjaju te je upravo modna industrija ona koja ih kroji. Danas je odjeća sredstvo komunikacije i sredstvo kojim određuju i kojim određujemo svoj društveni položaj. Sukladno tome, postavlja se pitanje, čini li nas oblačenje po zakonima modnih časopisa "IN". Zna te kako kažu, moda se može kupiti, ali ne i stil.

I.Č.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti