Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti sestrinstva brinuli zbog poluinformacija? Rektorica obećala: 'Nijedan student neće biti oštećen'

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican očitovala se na sjednici Senata o upitima studenata koji su zabrinuti za svoj status na sveučilišnom studiju Sestrinstva, na Odjelu za zdravstvene studije, vezano za proces dobivanja akreditacije.

28. veljače 2018 16:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U slučaju teme koju je otvorila skupina studenata i studentica studija sestrinstva Sveučilišta u Zadru, a vezano za sveučilišni studij sestrinstva, rektorica Sveučilišta u Zadru kazala je ovog utorka da je riječ o poluinformacijama, piše Zadarski.hr.

...Što će ove godine birati maturanti? Najveći interes za sestrinstvo, Policijsku akademiju i Vojno učilište...


"Odgovorno tvrdim sljedeće. Sveučilišni studijski program Sestrinstva je u proceduri ishođenja akreditacije ili dopusnice. Procedura je u visokom obrazovanju složena utoliko što svaki studijski program prolazi zakonski definirane instance, od iščekivanja recenzije, zatim Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje. Pri tome se putem informacijskog sustava Mreže visokih učilišta utvrđuje kadrovski potencijal te istodobno zadovoljavanje zahtjeva za znanstveni status Sveučilišta u području biomedicine i zdravstva, a tek onda Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju sve dokumentacije obavlja upis u upisnik", izjavila je Vican.

...Na doktoratu, a plaćen kao \'bakalar\': Docenti i doktori sestrinstva zarađuju kao prvostupnici...


Naime, u nastojanju da Sveučilište u Zadru u pogledu studija Sestrinstva ne ostane na razini stručnog studija te da koristi znanstvene i profesionalne kapacitete liječnika i medicinskih sestara u Zadru, trebalo je ispuniti neke nove zahtjeve, a to je zapošljavanje minimalno troje liječnika u minimalnom znanstvenom zvanju znanstvenih suradnika na puno radno vrijeme. Iako vrijedi višegodišnja zabrana zapošljavanja i usprkos nedobivanju sredstava za nova radna mjesta na teret državnog proračuna, Sveučilište je preuzelo na sebe financiranje dodatnih radnih mjesta i inoviralo je studijski program Sestrinstva prilagodivši ga u cijelosti direktivama Europske Unije koje propisuju obvezni standard za studije sestrinstva u državama članicama EU. Na temelju pozitivnih recenzija Senat kao najviše sveučilišno tijelo odobrilo je pokretanje studijskog programa. Sveučilišni program studija poslan je u daljnju proceduru. I to sve u dogovoru s nadležnim ministarstvom.

...Magistarska titula, a plaća prvostupnika: hoće li novi studij sestrinstva tome stati na kraj?...


"Danas na ovoj sjednici kažem vama kao najvišem tijelu, a iste riječi upućujem svim studentima sestrinstva, novinarima i javnosti, da će studijski program sestrinstva, kao i svih ostalih 80 studijskih programa uredno proći proceduru i biti sveučilišni studij. Nijedan student neće biti oštećen, a neće biti oštećeni ni profesori niti Sveučilište. Ispričavam se studentima i studenticama što su im poluinformacije nanijele stresove. Visoka učilišta nisu izuzeta iz dugotrajne i ponekad nerazumljive ili kadšto nelogične administrativne procedure", završila je u pozitivnome tonu rektorica Vican.

L.B./izvor: Zadarski.hr
foto: ilustracija/unizd.hr/sestrinstvo/foto-galerija

Još vijesti