Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti su na gadgete i internet 'navučeni' kao narkomani na droge

Simptomi s kojima su se suočili studenti kojima je oduzeta sva tehnologija, uspoređuje se s onima koje su osjetili ovisnici o drogi i cigaretama, prolazeći kroz 'cold turkey' ili apstinencijsku krizu, zaključak je studije.

13. travnja 2011 13:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

The World Unplugged, naziv je eksperimenta koji su proveli znanstvenici na tisuću studenata iz deset zemalja svijeta, na pet kontinenata. Studenti iz Čilea, Kine, Libanona, Ugande, SAD-a, Velike Britanije i drugih zemalja, trebali su puna 24 sata apstinirati od korištenja tehnoloških spravica i medija. Rezultat?



Razdražljivost, osjetljivost, zbunjenost, anksioznost, nesigurnost, nervoza, nestrpljivost, nemirnost, ovisnost, panika, ljubomora, bijes, usamljenost, depresija, strašljivost i paranoja. Simptomi istovjetni onima koje imaju ovisnici u apstinencijskoj krizi.

Dakle, znanstvenici su htjeli "otkriti" koliko su studenti diljem svijeta ovisni o modernoj tehnologiji kao što su mobiteli, laptopi i televizori, ali i o društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka. Rečeno im je da ostave svoje mobitele, Internet, društvene mreže, a nije im bilo dopušteno čak ni gledanje televizije. Ipak, smjeli su koristiti samo i isključivo fiksne telefone i čitati knjige.

Većina ispitanih studenata koji su sudjelovali u pokusu Unplugged, nije bila sposobna odreći se svojih gadgeta na cijeli jedan dan.
Studija je otkrila da je jedan od pet studenata pokazao osjećaje koji su srodni ovisnosti, dok je jedan od deset priznao da su se osjećali zbunjeno i kao da su pobacili.

Zaključak je da je većina studenata pala na testu "24 sata bez tehnologije", a tek 21 posto ispitanih studenata rekao da su osjetili prednosti i pogodnosti iskopčavanja.

Profesorica Susan Moeller, koja je vodila istraživanje, rekla je da je tehnologija promijenila studentske odnose: "Studenti su pričali o tome koliko je cijelo iskustvo bilo zastrašujuće, koliko su bili ovisni. Očekivali su frustraciju. Ali nisu očekivali psihološke učinke, da će biti usamljeni, u panici, anksiozni te da će im srce ubrzano raditi. Kada studenti nisu imali svoje mobitele ili gadgete, pokazalo se da su se upuštali u dubokoumnije razgovore."



A kako su sami studenti komentirali ovo iskustvo?

Jedan Britanac je izjavio: "Ja sam ovisnik. Ne trebaju mi ni alkohol, ni kokain, ni drugi oblici društvene izopačenosti... Tehnologija je moja droga, bez nje sam izgubljen." Drugi je napisao: "Doslovce nisam znao što da radim sa samim sobom", a treći je rekao da je postao bulimičan, izgladnjivao se punih 15 sati, a onda pošteno napio.

Student iz Argentine izjavio da se ponekad osjećao mrtvim, a dečko iz Slovačke: "Osjećao sam se tužno, usamljeno i depresivno." Osjećaj isključenosti nije imao veze sa zemljom iz koje student dolazi, već s činjenicom da mu je uskraćena tehnologija.

Studenti su zaključili da su mediji i nove tehnologije - pogotovo njihovi mobiteli - postali produžetak njih samih. Gadgeti su sastavni dio njihovih identiteta, a biti bez jednog od njih, značilo je izgubiti dio sebe. Uz to, nisu uspjeli pronaći način da ispune svoje slobodno vrijeme bez kompjutera ili mobitela, koji su se pokazali kao epicentar studentskog života.

Biste li se vi usudili provesti puna 24 sata u "unplugged" stanju?

Studiju su objavili International Centre for Media & the Public Agenda (ICMPA) i Salzburg Academy on Media & Global Change.


Anela Senčar

Još vijesti