Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti Tehničkog fakulteta za učenike s teškoćama u razvoju izradili genijalna pomagala

MojFaks | Vijesti, 23.11.2016.Studenti Tehničkog fakulteta za učenike s teškoćama u razvoju izradili genijalna pomagala

U Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka održala se primopredaja inovativnih didaktičkih pomagala koja su za njihove učenike s teškoćama u razvoju besplatno izradili studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Električni bubnjevi koji sviraju na dodir, senzorna hobotnica tzv. svjetlosni terapeut, komunikator za matematiku, glazbena smart-ploča, medvjed-komunikator za učenike s više teškoća u razvoju – samo su dio prilagođenih pomagala koja su za rehabilitaciju i obrazovanje učenika Centra za odgoj i obrazovanje izradili studenti Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Riječ je zapravo o asistivnoj tehnologiji (AT), rehabilitacijskom smjer u kojem osobe s teškoćama u razvoju u svakodnevnom životu koriste tehnologiju kako bi mogle komunicirati s drugima te obavljati sve one radnje koje su im inače posve nedostižne. Glavna svrha pomagala je održavanje ili unaprjeđenje funkcionalnih sposobnosti osoba s posebnim potrebama.

"Svega toga ne bi bilo bez kreativnosti rehabilitatora i nastavnika Centra koji su prepoznali potrebe djece baš za ovakvim pomagalima, ali i studenata Tehničkog fakulteta koji su te njihove želje i realizirali, pokazujući pritom i izrazitu socijalnu odgovornost", rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel čestitajući sudionicima projekta.

Suradnju s Centrom predložio je profesor Tehničkog fakulteta dr.sc. Miroslav Vrankić, sa željom da studenti o ovoj humanoj tehnologiji uče kroz rad sa stvarnim korisnicima. Zbog svega toga ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Ivona Šabarić Rubeša, uručila mu je zahvalnicu.

Zahvaljujući se studentima na senzibilitetu i entuzijazmu koje su pokazali, koordinatorica suradnje za Matičnu školu, prof. def. Olgica Jukić, istaknula je kako se Centar uvijek trudi uvesti nove tehnologije u proces odgoja i obrazovanja svojih učenika.

Također je najavila nastavak suradnje s Tehničkim fakultetom budući da je trenutno u izradi i šest novih pomagala.

L.B./izvor i foto: Grad Rijeka


Tehnički fakultet u Rijeciasistivna tehnologijadidaktička pomagalaosobe s posebnim potrebamaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se