Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti više ne smiju odijevati žensku odjeću

Nakon odluke uprave studenti su odlučili tužiti sveučilište, pozivajući se na Martina Luthera Kinga i Povelju o ljudskim pravima.

26. listopada 2009 12:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Morhouse College, prvo i najprestižnije crnačko sveučilište, našlo se pred novim izazovima. Iako su odatle potekle ideje o ljudskoj ravnopravnosti, a najpoznatiji student bio je i poznati borac za crnačka prava Martin Luther King, upravo sada ta prava sveučilište zabranjuje. Kako Atlanta ima najveću i najosebujniju koloniju homoseksualaca na jugu Sjedinjenih Američkih Država, nemali broj te zajednice pohađa i prestižno sveučilište. No, upravi se nije svidjela činjenica da se mladi crnci u slobodno vrijeme unutar campusa presvlače u žene te su to odlučili iskorijeniti.

Zakamuflirali diskriminaciju

Starim profesorima bila je gadljiva pojava stasitih mladih crnaca u štiklama s visokim petama, mrežastim čarapama, perikama i s izazovnom šminkom kako feminizirano afektiraju po parkovima sveučilišta, te su donijeli novi dress code. Prema njemu, muškarcima je zabranjeno nošenje ženske odjeće poput štikli, topova, najlonki, minica, perika i ostalog što bi asociralo na ženski spol. Iako su taj novi dress code pokušali zamaskirati i drugim odredbama, poput one da je zabranjeno hodati bos ili nositi pumperice, vrlo brzo su razotkriveni kao homofobi. Studentske organizacije odmah su se pobunile protiv te rigidne odluke i najavile tužbu, pozivajući se upravo na Martina Luthera Kinga i njegovu poznatu rečenicu s Marša slobode na Washington kada je izjavio da ima san o tome kako će svi ljudi biti jednaki.



Očekuje se sudski epilog

Predstavnici gay zajednice u Atlanti završili su svoju prosvjednu notu riječima “možete zbaciti s nas ono što hoćete, ali ne možete iz nas izbaciti ništa”. Sveučilište je dalo šturo priopćenje u kojemu navode da je uprava samo htjela napraviti malo reda. Očekuje se sudski epilog drame koja je uzbudila duhove u Atlanti.

Još vijesti