Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti zainteresirani za upis, ali uzalud: Grad u Istri vapi za ovim zanimanjem, a upisna kvota je premala

Odlazak mladih iz Hrvatske rezultirao je time da dosta zanimanja u Hrvatskoj nedostaje, ali isto ne vrijedi i za logopede u Puli. Naime, u ovom istarskom gradu pod hitno treba više logopeda, što je za sada nažalost nemoguće jer se na taj studij u Hrvatskoj godišnje može upisati samo 50 studenata.

23. studenog 2018 10:48
Studenti zainteresirani za upis, ali uzalud: Grad u Istri vapi za ovim zanimanjem, a upisna kvota je premala

Studenti zainteresirani za upis, ali uzalud: Grad u Istri vapi za ovim zanimanjem, a upisna kvota je premala Foto: MojFaks


Zvuči nevjerojatno da u Puli i cijeloj Istri već godinama nedostaje logopeda: početkom ove godine otišla je i jedina logopedinja. Ona je pokrivala 120 učenika 22 osnovne škole Pule i okolice koja su imala rješenje nadležnog ureda državne uprave. Školarci koji su odlazili na logopedske vježbe u pulsku Školu za odgoj i obrazovanje ostali su bez pomoći, budući da u Puli ne postoji nijedan privatni logoped koji bi ih prihvatio, a oni u Općoj bolnici pretrpani su poslom te, osim djece bez rješenja, primaju pacijente svih dobi kojima je pomoć potrebna, donosi Glas Istre.


Izvor: unizg.hr

Glas Istre piše da još poraznije zvuči činjenica da razlog nedostatka stručnjaka za govor nije nedostatak interesa studenata za to zanimanje, posrijedi nije famozni egzodus mladih, nego katastrofalno mala upisna kvota od svega 50 studenata godišnje koliko ih primaju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Ta brojka pokriva cijelu Hrvatsku.

Broj studenata koji se upisuju na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet ne ovisi o samom fakultetu nego o uvjetima kojima fakultet raspolaže?


Ironično zvuči činjenica da se Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet nalazi preko puta Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji godišnje prima tisuću i pol studenata, štancajući suficitaran kadar za burzu rada. Ekonomski fakulteti utemeljuju se u svakom većem gradu, pa i Puli, iako s burze rada već godinama upozoravaju na velik nesrazmjer kadra koji se obrazuje i realnih potreba gospodarstva. I Grad Pula od ove je godine odlučio stipendirati studente logopedije, no, dobra volja je jedno, a s druge strane stoji sustav koji, očito, ne poduzima ništa da bi se situacija promijenila.


Deset puta više prijava, a samo 50 upisanih brucoša: Na pregled kod logopeda čeka se godinu i pol



Naime, dekanica zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Snježana Sekušak-Galešev podsjeća da broj studenata koji se upisuju svake godine ne ovisi o željama fakulteta, već isključivo o kadrovskim i tehničkim (prostornim) uvjetima kojima fakultet raspolaže. A ti uvjeti gotovo isključivo ovise o financijskoj potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja, veli dekanica.

Ivana Petrić
izvor: Glas Istre
foto: poliklinika-sinteza.hr

Još vijesti