Mojfaks.hr u Vijesti

Studentica osmislila liniju igračaka: bebe fotkaju i objavljuju selfije

Iako je vijest o diplomskom radu Laure Cornet odjeknula medijima krajem prošle godine, ideja je još uvijek aktualna, možda aktualnija no ikad.

7. svibnja 2015 15:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Gdje je granica između privatnosti i javnog prostora? Kad sami snimamo selfije i objavljujemo ih na društvenim mrežama, sami za njih snosimo odgovornost. No, što je s novorođenčadi i maloljetnom djecom? Studija Microsoft Researcha otkrila je da 62% majki djece u dobi ispod tri godine starosti koristi Facebook. Više od 96% ovih "Facebook mama" izjavilo je da objavljuje slike svoje djece na društvenim mrežama.

Dizajnerica Laura Cornet željela je započeti raspravu o fotografijama beba koje se objavljuju na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter. Osmislila je nekoliko igračaka pomoću kojih bebe mogu fotografirati same sebe i potom te fotografije automatski dijeliti s ostatkom svijeta na internetu.



Njezina linija igračaka pod nazivom "New Born Fame" zapravo je nastala kao rezultat želje da se započne debata o tome tko ima pravo da postavi slike djece online.

Cornet je dizajnirala mekane igračke u obliku logotipa Facebooka i logotipa Twittera (u obliku ptice) koje vise iznad kolijevke. Kada beba dopre do njih, uređaj unutar igračke brzo će snimiti fotografiju ili video i automatski ga objaviti kao post na Facebooku ili tweet na Twitteru.



"New Born Fame" igračke nastale su kao diplomski projekt na odjelu Čovjek i komunikacija na Akademiji za dizajn u Eindhovenu. Projekt je odmah izazvao žestoke reakcije, a Laura nije mogla niti zamisliti kako će snažno u medijima odjeknuti njen projekt.

Više o projektu možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: tehnoklik, lauracornet.nl
foto: lauracornet.nl

Još vijesti