Mojfaks.hr u Vijesti

Studentica razderala Picassovu sliku

Posjetiteljica najvećeg newyorškog muzeja spotaknula se i poderala Picassovu sliku 'Glumac' vrijednu više od 80 milijuna dolara...

26. Siječnja 2010 00:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Posjetiteljica najvećeg newyorškog muzeja spotaknula se i poderala Picassovu sliku \'Glumac\' vrijednu više od 80 milijuna dolara, javljaju voditelji Metropolitana.

Studentica povijesti umjetnosti, izgubila je ravnotežu tijekom posjeta muzeju u petak i pala na slavno platno napravivši u donjem desnom uglu vertikalnu rupu dugu čak 15 cm.

Picasso je \'Glumca\' (veličine 196 sa 115 centimetara) naslikao između 1904. i 1905. godine. Djelo označava prijelaz iz ranije plave faze u ružičastu, a predstavlja muškarca akrobata u ružičastom kostimu.

Slika je hitno prebačena u restauratorski studio u kojem će stručnjaci procijeniti štetu i dogovoriti zahvate koje treba poduzeti kako bi se popravila prije velike retrospektive 250 Picassovih djela najavljene za kraj travnja. Sretna okolnost je da se rupa nalazi na mjestu na kojem tragovi popravka ne bi trebali biti previše uočljivi.

Sliku je muzeju darovala Thelma Chrysler Foy, kći Waltera P. Chryslera, utemeljitelja poznate automobilske kompanije.

Jutarnji.hr

Još vijesti