Mojfaks.hr u Vijesti

Studentica želi zamorca, fakultet kaže 'ne'

Dvadesetosmogodišnja studentica na Sveučilištu Grand Valley State u Michiganu u Sjedinjenim Državama želi za cimera svog zamorca Blancu. Međutim s faksa su joj poručili da to nije moguće. Sada ih tuži i velike su šanse da će spor dobiti.

10. travnja 2012 12:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, po pravilniku o fakultetu i studentskim domovima, nužno je dopustiti studentima s fizičkim oštećenjima da drže životinje koje im pomažu u lakšem snalaženju i rješavanju problema, kao što je primjerice pas kao vodič slijepih osoba. Također, prema istom tom pravilniku, jedina životinja koju se može držati kao ljubimca jesu akvarijske ribice.

Blanca kao emocionalni oslonac

No dokazano je kako su životinje emocionalni oslonac za osobe koje imaju psihičkih problema. Naime, nebrojene studije su pokazale  kako kućni ljubimci umiruju, snižavaju krvni tlak te nude društvo i razumijevanje koji su veoma bitni u borbi protiv depresije.

Kendra Velzen pati od depresije i problema sa srcem te tvrdi kako joj je zamorac od ključne važnosti kako bi se borila s ta dva problema.

U međuvremenu je Sveučilište Grand Valley State javilo kako dopušta držanje spornog zamorca, ali pod uvjetom da ga studentica ne iznosi van iz sobe, odnosno ne nosi ga u kantinu te u ostale zajedničke prostorije i na dvorište, što je njoj neprihvatljivo te nastavlja s tužbom.

Njezini su odvjetnici uvjereni da će spor itekako dobiti jer zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi ima pravo birati cimera kojeg želi pa makar to bio i zamorac. U cijelu priču upleo se i Odjel za ljudska prava koji daje bezrezervnu potporu studentici.

Sličan slučaj dogodio se na Sveučilištu Nebraska te je na sudu još od kraja 2011. godine. Naime, jedan je student tražio da u sobi drži svog psa kao kućnog ljubimca, ali mu to nisu dopustili.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com


Još vijesti