Mojfaks.hr u Vijesti

Studentska praksa u Požegi: svaki student radi svoje vino!

Studenti Veleučilišta u Požegi brali su crne sorte grožđa te održali praktičan dio nastave na kojem su radili razne pokuse.

16. listopada 2014 12:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Veleučilište ima 30.000 trsova loze od čega je 18.500 trsova bijelih sorti i 11.500 crnih sorti, a nalaze se na položaju Podgorja iznad Vetova, na 350 metara nadmorske visine.

O cijelom vinogradu brinu se studenti druge i treće godine, smjer vinogradar-vinar-voćar, njih 35, te profesori i mentori. Trenutačni kapacitet podruma je oko 50.000 litara vina raznih sorti, gdje se nalaze i bačve studenata u kojima oni tijekom godine rade svoja vina.



Veleučilište posjeduje osam hektara vinograda i mi kao studenti radimo u tom vinogradu, od sadnje, berbe, pokusa, sve do proizvodnje vina. Danas uz berbu obavljamo i pokus gdje na deset trsova radimo kontrolu mikorize i prebrojavamo koliko ima grozdova na svakom trsu te važemo masu svih tih grozdova, a nakon toga gledamo koliko je grozd osušen i ima li zaraze. Jako sam zadovoljna fakultetom i dobro je to što kad završimo znamo raditi, odmah smo spremni za posao. Prošli smo tjedan dobili svoju bačvu i 100 litara graševine, stavili smo kvasac te ćemo tijekom godine to obrađivati u vino”, rekla je Lucija Dunđer, studentica 3. godine iz Velike Gorice.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Facebook@Veleučilište u Požegi

Još vijesti