Mojfaks.hr u Vijesti

Studentska udruga ne želi Kineza u svojim redovima

Njemački savez studentskih udruga poznat je kao zatvoren i konzervativan, a nedavno se pokazalo i da je izrazito desničarski orijentiran. Naime, njihove rasprave rijetko kada izlaze u javnost, a radi se o izrazito muškim udruženjima sa stoljetnom tradicijom.

21. lipnja 2011 12:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ipak, jedna odluka studentske udruge Hansea iz Mannheima dospjela je u javnost i oko svega se digla velika prašina. Naime, Hansea je u svoje redove primila Kineza njemačkog državljanina koji je rođen u Mannheimu  te je čak odslužio vojni rok u njemačkoj vojsci.

Međutim, zbog ove je odluke studentska udruga iz Bonna zatražila da se cijela udruga Hansea izbaci iz Njemačkog saveza studentskih udruga te da se istovremeno kao najvažniji kriterij za primanje u članstvo traži dokaz o njemačkom podrijetlu.

Nakon ovoga dogodio se val prosvjeda pa je bonska udruga povukla svoj zahtjev, ali ne jenjavaju rasprave oko organizacije studentskih udruga. Čak se šuška o tome kako mnoge udruge žele istupiti iz Njemačkog saveza studentskih udruga te osnovati liberalniju asocijaciju. No, još uvijek prema van djeluju zajednički.

Njemački tjednik \"Der Spiegel\" došao je do zanimljivih dokumenata prema kojima se vidi kako član studentske udruge može postati isključivo Nijemac i to podrijetlom, odnosno putovnica nije mjerilo. Dodaje se kako osobe izvan Europe nisu pripadnici njemačkog naroda i kao takvi ne mogu biti članovi studentske udruge koja je član Njemačkog saveza studentskih udruga. Mnogi u ovome vide naslijeđe Hitlerove vladavine.

U Njemačkoj su brojna studentska udruženja, a Njemački savez studentskih udruga okuplja oko 120 udruga s oko 1,500 aktivnih studenata i 10,000 bivših studenata. Na sastancima se često čuju desničarski poklici te su neki od članova ujedno članovi i neonacističkih stranaka.

N.LJ.J.



Još vijesti