Mojfaks.hr u Vijesti

Studiranje i poduzetništvo: kako pokrenuti biznis dok studiraš

'Studiranje je najljepši dio života svakog čovjeka. Zašto? Zato što si bez brige, imaš vremena za sve, izlaziš van, družiš se s prijateljima i imaš praznike par puta godišnje.'

18. Siječnja 2016 17:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovako teče razgovor s osobom koja je završila fakultet i ostavila svoje \'zlatno\' doba iza sebe, no imaju li doista takvo mišljenje i trenutni studenti ili se brinu o tome što će biti s njima nakon primitka toliko iščekivane diplome?

U današnje vrijeme studenti su izloženi informacijama sa svih strana. Profesori, kolege, prijatelji, društvene mreže, internet... sve su to izvori naših informacija koje dobivamo neovisno o tome jesu li nam potrebne ili ne. To je jedan od razloga \'izgubljenosti\' mladih ljudi u današnjem svijetu: mnoštvo ideja, savjeta, znanja i poznanstava cirkuliraju u svakodnevici jedne osobe.

Zašto ne iskorisiti tu cirkulaciju? Ideju svatko ima, ali ju rijetko tko realizira jer ne zna kako započeti pa odgodi za neka bolja vremena i naposlijetku ta ideja otiđe u zaborav. Nemojte čekati da vas netko upita imate li ideju nego preskočite taj korak i pokažite svoju ideju.



1. Pričaj s profesorima, roditeljima, susjedom, kolegom, s nekim tko ima iskustva u tom području.

Neka ti netko od tih osoba bude spremna dati savjet ili smjernicu, odnosno neka ti bude mentor.

2. Angažiraj se radom u studentskoj udruzi.
Naučit ćeš ono što na fakultetu ne možeš, proširit ćeš svoju mrežu poznanstava, radit ćeš i pritom se zabaviti.

3. Nađi tim među prijateljima ili kolegama.
Radi s nekime tko ima slične ili iste ambicije kao i ti, s nekime tko će te podržavati i raditi zajedno s tobom.

4. Odlazi na edukacije koje se održavaju u tvojoj blizini.
Ništa te ne košta, a donosi puno. Par jednostavnih koraka i već si bliže svojem cilju.



5. Okupio/la si tim i kako dalje?

Raspitaj se o poduzetničkim inkubatorima u svome gradu ili udrugama koje potiču poduzetništvo. Radi s njima, oni će vas poticati i usmjeravati s vašom idejom.

6. Prijavljujte se na studentska natjecanja!
Dobit ćeš priliku pričati o svojoj ideji, a kasnije možeš iskoristiti savjete koje dobiješ.



7. Ono što naučite od drugih usvojite u rad sebe i svoga tima.

8. I najbitnije od svega je da vjerujete u svoju ideju i svoj tim.


Ne, ovo nisu elementi koji ti garantiraju siguran uspjeh, ali su elementi koji ti pomažu postići stabilnost, ali i rast na svom poduzetničkom putu. Nedavno je, na jednoj konferenciji, jedna vlasnica uspješne firme rekla: \'Ja nisam poduzetnica, ja sam poduzetna.\'

Budite poduzetni, radite, pričajte, sudjelujte. Studentsko doba je zlatno doba jer tada imaš najviše vremena: najviše vremena za pokrenuti svoj biznis u ranim danima.

Ako želiš više, organiziraj se i prati ove jednostavne korake koji će te dovesti nadohvat tvog cilja. Ne budi statičan! Prihvati izazov, uči putem i postani student poduzetnik.


Marcel Bračić
foto: Freeimages

Još vijesti