Mojfaks.hr u Vijesti

Studirao si na elitnom faksu? Nemoj reći!

Ekipa koja je završila Oxford ili Cambridge, studirala na Harvardu ili Stanfordu puno će bolje proći kako karijerno, tako i psihološki, ukoliko se suzdrže od svojih alademskih uspjeha. Osim ako ih se baš drito ne pita za njih

1. srpnja 2011 13:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Britanski Telegraph donosi zanimljivu kolumnu o tome kako je senzacionalni akademski uspjeh bolje držati pod tepihom, nego na rubu jezika. Naime, živimo u vremenu kada si ljudi većinom ne mogu priušititi nikakav faks, a takvih će biti sve više, baš kao što je i činjenica da za većinu poslova stručna diploma postaje nebitna. Ideja da si pokupio diplomu sa elitnog sveučilišta i busaš se zbog toga u prsa, kod većine, kako poslodavaca, tako i ostatka populacije koju susrećeš, proizvest će, ne zavist, nego pomisao da si narciosidni fah idiot.

O najvećim uspjesima je najbolje šutjeti

Baš kao da si milijarder ili vlasnik zlatne olimpijske medalje – o najvećim uspjesima je najbolje šutjeti i čekati da isplivaju eventualno onda kada drugi to doista žele znati.

Priznajemo, neki oblik samodopadnosti i bildanje osjećaja vlastite vrijednosti najbolji su motivacijski mehanizam za učenje. Kada netko želi završiti na Oxfordu ili Harvardu, to ponajprije želi zbog osjećaja ekskluzivnosti, a ne zato što misli da će tamo naučiti nešto što je na drugim faksevima nedostupno. Čime dolazimo do ključnog procesa u svakom obliku studiranja: priznanje za trud je jednako važno, ako ne i važnije od samog truda. Ako si svladao gradivo, bit će ti puno draže da ti to kaže profesor ugledne institucije, nego asisent na trećerazrednom faksu.



Ponos zbog akademskog uspjeha koji ti se može pročitati s face, zapravo će ti daleko više otežati nego olakšati karijeru. Zavist, ljubomora, frustracije, zloba, neprestana konkurencija i laktarenje su standardni radni milje u većini zanimanja. Čemu si natovariti kamen oko vrata pričama o tome kako si razvaljivao po harvardskim hodnicima? Oni koji to trebaju znati će ionako znati, a s ostalima budi najnormalniji "kolega iz susjedstva". Jednom kada slučajno saznaju da imaš iza sebe genijalni akademski uspjeh, umjesto da budu zavidni, bit će im čast što te poznaju.

Krešimir Dujmović

foto: photoxpress.com

Još vijesti