Mojfaks.hr u Vijesti

Sukob u studentskoj sobi – upomoć, mrzim svog cimera!

Frustrira te tvoja cimerica? A zapitaš li se ikada frustriraš li i ti njeganju? Sukobi su studentskoj sobi dogode se prije ili kasnije i mogu postati veliki izvor stresa. No, s malo dobre komunikacije i strpljenja ne mora se sve pretvoriti u noćnu moru.

30. studenog 2012 14:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S problemom na sunce – prvo se upitaj zna li tvoj/a cimer/ica da te nervira, odnosno da nešto što radi tebi ide na živce? Ponekad možeš stvoriti napetost, a da cimer nema pojma o čemu se radi. Najbolje je otići negdje izvan studentske sobe, primjerice u knjižnicu i shvatiti što ti to ide na živce. Dobro je i zapisati najgore stvari koje ti ne daju mira. Po ovome ćeš shvatiti je li problem doista toliko velik da treba intervenirati ili je možda došao u doba napetosti kojoj je izvor negdje drugdje.

Progovori – ako je problem doista tako velik da ga više ne možeš držati u sebi, vrijeme je da ti i tvoj/a cimer/ica porazgovarate. Najbolje je najaviti razgovor unaprijed, kada oboje imate dovoljno vremena za raspravu i kako se sve ne bi dogodilo u letu jer se tako ništa neće riješiti. Nije loše prije razgovora s cimerom porazgovarati i s najboljim prijateljem kako bismo dobili dobar savjet treba li nastaviti s rješavanjem ovog problema ili se zaustaviti.



Važno je i slušati – osim što sve trebaš razložiti i otvoriti se kako bi se istreslo sve što te nervira, također je bitno saslušati i drugu stranu. Ali, doista – saslušati, odnosno da ti dopre do mozga ono što ti druga strana želi reći. U razgovoru nastoj previše ne napadati cimera jer će se onda on/a morati braniti i sve će prerasti u svađu. Najbolje je duboko udahnuti i govoriti smireno. Ponašaj se onako kako bi i ti želio/ljela da tebi netko priopćava ovakve stvari – konstruktivno i s poštovanjem. Kada ti cimer/ica govori, nemoj upadati u riječ i zauzimati obrambeni stav.

Vrijeme nakon diskusije – nakon razgovora stvari će biti malo čudne i napete, barem u početku. Ovo je OK i sasvim normalno. Najbolje je cimeru/ici dati malo vremena da se sabere i da vidiš hoće li se što promijeniti na bolje između vas, a posebice u vezi problema koji te smetao.

Ako stvari idu na bolje – super, čestitamo, postigao/la si cilj!

Ako su stvari iste ili čak gore – razmisli o preseljenju. Doista, ništa i nitko nije toliko važan da bismo zbog njega patili i podnosili što ne volimo. Razgovaraj s upraviteljem doma i objasni o čemu se radi. Zasigurno ima još netko tko se ne slaže sa svojim cimerom i s kime bi mogao/la zamijeniti mjesta.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti