Mojfaks.hr u Vijesti

Djevojke ih trebaju, a skupi su: Sveučilište osiguralo besplatne tampone i uloške za svoje studentice

Besplatne higijenske potrepštine za menstruaciju zvuče kao genijalna ideja, ali to i jesu. Koliko je bitno da djevojke imaju nadohvat ruke besplatne uloške i tampone prepoznala je i vlada u Škotskoj koja je odredila da studentice na sveučilištima mogu besplatno dobiti proizvode za 'one dane u mjesecu'.

27. kolovoza 2018 13:03
Djevojke ih trebaju, a skupi su: Sveučilište osiguralo besplatne tampone i uloške za svoje studentice

Djevojke ih trebaju, a skupi su: Sveučilište osiguralo besplatne tampone i uloške za svoje studentice Foto: MojFaks

Ulošci i tamponi bit će besplatni za djevojke na fakultetima u Škotskoj. Riječ je o novoj inicijativi škotske vlade kako bi se smanjila pojava nazvana \'period poverty\' jer su higijenski ulošci i tamponi vrlo skupi. No, neće besplatne higijenske proizvode dobiti samo studentice, nego i učenice po škotskim školama. Za sve skupa izdvojeno je 5,2 milijuna funti.

...Primjer koji treba slijediti: Sveučilište studenticama nudi besplatne tampone i uloške...


Ovaj program vlade u Škotskoj kreće na jesen, s novom akademskom i školskom godinom te napominju da se radi o jedinstvenom programu u svijetu. Susannah Lane, šefica javne uprave u Škotskoj, tvrdi da su mjesečnice dio djevojačkog života te da sve studentice, bez obzira na to imaju li novaca ili ne, trebaju dobiti besplatne tampone i uloške. Napominje da su za vrijeme studentskih dana, djevojke najčešće na fakultetu i da je zato bitno da se ondje nađu i spomenuti higijenski proizvodi.

Izvor: Shutterstock

Vijest o besplatnim ulošcima i tampona na fakultetu sigurno je razveselila studentice u Škotskoj, a nadamo se da će se i druge države okrenuti ovoj inicijativi.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock

Još vijesti