Mojfaks.hr u Vijesti

Svaki deseti student u Hrvatskoj član je neke stranke

Hrvatski student, nazovimo ga Nikola, onaj na kojemu svijet ostaje, ne voli čitati, ne da mu se ići u kazalište, ne zanima ga previše svijet oko njega.

25. svibnja 2015 14:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nije spreman aktivno sudjelovati u društvu, a kamoli da bi ga želio mijenjati. Nikola nije ambiciozan. On sanja o mirnom obiteljskom životu i sigurnom i dobro plaćenom poslu. Voli o sebi misliti da je kozmopolit, ali brzo će pasti na testu realiteta - poželjna žena trebala bi biti iste nacionalnosti kao i on sam. Nije sklon druženju s tzv. Susjedima, onima s kojima su njegovi roditelji nekoć živjeli u bivšoj državi, preferira radije birano društvo Nijemaca i Francuza. Najviše vjeruje roditeljima i rodbini pa tek onda prijateljima. Hrvatskim institucijama uglavnom ne vjeruje. Političarima gotovo uopće ne. No, unatoč tome što prezire svijet političara, i sam je partijski poletarac. Dok u drugim zemljama 30 posto studenata vjeruje u smislenost političkih stranaka, u Hrvatskoj ih je samo 3,5 posto, ali je pritom svaki deseti student učlanjen u neku stranku. I broj konstantno raste: 2000-ih tek je svaki 25. student imao neku političku iskaznicu, a 2010. godine već svaki deseti.

To su, ukratko, rezultati svega onoga što je hrvatsko društvo posijalo posljednjih dvadesetak godina. Ti su rezultati nedavno objavljeni na gotovo petstotinjak stranica knjige “Sociološki portret hrvatskih studenata” profesorice dr. sc. Vlaste Ilišin, znanstvene savjetnice u Institutu za društvena istraživanja, i njenih suradnika. Knjiga je rezultat istraživanja na reprezentativnom uzorku od 2000 studenata sa svih sedam hrvatskih sveučilišta i područja znanosti.

Profesorica Ilišin zaključila je, pak, da studenti u usporedbi s ranijim generacijama, unatoč tom povlaštenom socijalnom statusu, ostavljaju dojam rezignirane i deziluzionirane generacije. Ukratko, studenti ne pršte, kako bi se očekivalo, životnim entuzijazmom. O atmosferi antiintelektualizma među hrvatskim studentima govori podatak da je posljednjih petnaestak godina dramatično opalo čitanje knjiga; 1999. čitalo je 43 posto studenata, sada ih knjigu u ruke prima tek 27 posto. Čak ih petina izjavljuje da nikad ne čita knjige!

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock
Izvor: Jutarnji list
I.N.

Još vijesti