Mojfaks.hr u Vijesti

Svaki treći student silovao bi ženu kada za to ne bi morao odgovarati!

Studija objavljena u časopisu 'Violence and Gender' otkrila je da bi čak trećina američkih studenata silovala ženu ako zbog tog čina ne bi snosili posljedice.

15. Siječnja 2015 13:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U istraživanju je sudjelovalo 86 studenata koji su trebali ocijeniti vjerojatnost da se uključe u određene vrste seksualnog ponašanja, uključujući i prisiljavanje žena na seksualni čin iako ona to ne želi, a uz mogućnost da nitko ne sazna za taj čin te da ne snose posljedice.

Čak 31,7% ispitanika odgovorilo je da bi prisililo ženu na spolni odnos u situaciji \'bez posljedica\', a ono što je posebno zabrinjavajuće jest činjenica da većina njih takav čin ne smatra silovanjem! Nakon što im je pitanje ponovljeno, ovaj put upotrebljavajući riječ \'silovanje\' umjesto izraza \'prisiljavanje na spolni odnos\', brojka se smanjila na 13% ispitanika koji bi postupili isto bez obzira što su suočeni s težinom svog čina.

Studenti su također zamoljeni da ocjene koliko se slažu s tvrdnjama poput \'mislim da žene flertaju s muškarcima samo kako bi ih izazivale i povrijedile\' ili \'lako se naljutim na žene\' te su upitani doživljavaju li \'opasnost\' ili \'nasilje\' muževnima kako bi utvrdili utječe li bešćutnost seksualnih stavova na vjerojatnost počinjenja seksualnog zlostavljanja.

Nakon ovog istraživanja, aktivisti za borbu protiv nasilja nad ženama zaključili su da nije dovoljno samo upozoravati žene da se ne odijevaju provokativno, da ne piju previše i da ne hodaju same. Potrebno je, smatraju oni, obratiti veću pažnju na muškarce koji imaju nasilne sklonosti te raditi s njima kako bi nasilje bilo zaustavljeno.

Foto: Shutterstock
Izvor: Buzzfeed.com
I.N.

Još vijesti