Mojfaks.hr u Vijesti

Sve više religijskih fakulteta protiv besplatne kontracepcije

Sve više religijski fakulteta u SAD-u protivi se novom prijedlogu zakona prema kojem bi velikom broju studenata bila dostupna besplatna kontracepcijska sredstva, poput kondoma, pilula te pilula za dan poslije. Smatraju kako se ovim krši američki Ustav, odnosno vjerska sloboda.

21. veljače 2012 11:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prijedlog o besplatnoj kontracepciji dočekan na nož

Obaminu administaciju, koja se zalaže za slobodnu i besplatnu  kontracepciju već je tužio  Koledž Lousiana i Koledž Abbey te tužbu najavljuje i Koledž Geneva. No, nisu sami. Naime, prijedlog o besplatnoj kontracepciji na nož je dočekala prvo sama Katolička crkva, ali i mnoge druge vjerske grupe, primjerice evanđelisti te prezbiterijanci.

\'Ovo je doista preko svake granice. Oni potiču na lijekove koji djeluju poput abortusa!\' rekao je Ken Smith, dekan Koledža Geneva koji ima prezbiterijanske korijene.



Obamina je administracija pod pritiskom kritika pokušala donijeti drugačiji prijedlog zakona prema kojem besplatna kontracepcija ipak ne bi bila dostupna na duboko religioznim fakultetima i školama, međutim to nije umanjilo izazvani bijes. Crkva, naime smatra da je poticanje bilo kakve kontracepcije na bilo kojem mjestu loša stvar jer je u načelu protiv nje.

Krši se vjerska sloboda, no u kolovozu će se sve znati


\'Nije važno vjerujete li ili ne. Novim zakonom o besplatnoj kontracepciji vjerska se sloboda krši u svakom pogledu\', rekao je Mike Johnson, profesor na baptističkom  Koledžu Lousiana.

Vjerske zajednice smatraju da se novim zakonom krši Prvi amandman američkog Ustava koji jamči vjersku slobodu, ali i Uredbu o uređenju vjerskih sloboda iz 1993. godine.



Hoće li novi zakon o besplatnoj kontracepciji u školama, fakultetima pa čak i na radnim mjestima biti donešen znat će se u kolovozu, a ako bude prihvaćen, ustanove i poslodavci imat će godinu dana vremena da mu se prilagode.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com


Još vijesti