Mojfaks.hr u Vijesti

Sve više žena upisuje fakultete

Prijave za fakultete za ovu jesen u porastu su za 2%, a rast je gotovo u potpunosti potaknut povećanim brojem djevojaka i žena koje se prijavljuju na fakultete.

4. veljače 2015 14:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Brojke pokazuju da 90 tisuća više žena konkurira za slobodna mjesta na fakultetima što znači da se prijavio rekordan broj potencijalnih budućih studentica čime je razlika između rodova dosegla svoj maksimum (ukoliko odlučimo ne računati apsolutni jaz kad ženama uopće nije bilo dozvoljeno obrazovati se na visokoškolskim ustanovama).

Izvješće o ovom porastu objavila je služba za fakultetske prijave USAC iz Velike Britanije, a najveći porast dolazi upravo od studenata iz EU kojih je među ovogodišnjim aplikantima čak 7% više nego prije. Za njima su internacionalni studenti kojih želi studirati 3% više nego proteklih godina. \"Domaćih\" studenata sve je manje u odnosu na protekle dvije godine – samo 1% više u odnosu na prijašnju godinu.

Brojke pokazuju da čak 41% svih 18-godišnjih djevojaka iz Engleske želi studirati te su se i prijavile na razne fakultete što je povećanje od 1,1% u odnosu na prošlu godinu. Samo 30,2% muških vršnjaka stremi ka visokoškolskom obrazovanju što je trend jednak prošlogodišnjem.

L.B./izvor: Independent.co.uk
foto: Shutterstock

Još vijesti