Mojfaks.hr u Vijesti

Sve za znanost: student otkrio gdje najviše boli ubod pčele!

Student Michael Smith sa Sveučilišta Cornell u SAD-u na sebi je tjednima tražio odgovor na pitanje - na kojem dijelu tijela najviše boli kad te ubode pčela?

7. travnja 2014 14:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ideja mu je pala na pamet dok je sa svojim mentorom pričao o rizicima posla. Mislio je da vjerojatno najviše boli u testisima, ali kako je dva dana kasnije slučajno uboden upravo na tom mjestu, zaključio je da taj ubod ne boli koliko je mislio, prenosi Jutarnji list.

Tako je odlučio započeti neobično istraživanje. Odabrao je 25 mjesta na svom tijelu, koje je mazao medom i izazivao pčele da ga ubodu - 5 puta dnevno punih 38 dana.

Svoje iskustvo bola mjerio je ljestvicom do 10, s tim da je kontrolni ubod u podlakticu ocijenio peticom.

Pokazalo se da su testisi tek četvrto najgore mjesto gdje pčela može ubosti, i tu je bol ocijenio ocjenom 7, isto kao ubod u obraz, dlan i pazuh. Najbolnije mjesto su nozdrve, gdje je bol od uboda ocijenio s devetkom. Nakon toga po jačini boli slijedi ubod u gornju usnicu (8,7), te ubod u penis (7,3).

Najmanje bolna mjesta uboda bila su lubanja, vrh srednjeg prsta na nozi i nadlaktica.

"Ne bih htio više ikad biti uboden u nozdrvu, ispričao je, jer uopće nije zabavno. Tijelo snažno reagira - kišeš, šmrčeš, oči ti cure."

Rezultat njegovog istraživanja objavljen je u znanstvenom časopisu PeerJ.


L.B./izvor: Jutarnji list
foto: sxc.hu

Još vijesti