Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Sveučilište mora bolje': Studenti najavili prosvjed jer žele kraj aferama u visokom obrazovanju

MojFaks | Vijesti, 12.02.2018.'Sveučilište mora bolje': Studenti najavili prosvjed jer žele kraj aferama u visokom obrazovanju

Za malo više od tjedan dana, 23. veljače, na sveučilišni tron zasjest će novi rektor kojeg će izabrati Senat Sveučilišta u Zagrebu. Studenti, ogorčeni ponašanjem sadašnjeg rektora Damira Borasa, odlučili su prosvjedom pokazati da su nezadovoljni stanjem u visokom obrazovanju za koje velikim dijelom krive upravo Borasa.

Studenti iz studentske organizacije FFZG-a koji su dio inicijative Sveučilišna platforma, organiziraju prosvjed u četvrtak, 22. veljače na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu u 17 sati. Prosvjed se događa povodom izbora novog rektora Sveučilišta u Zagrebu 23. veljače, a samim prosvjedom pokazat će i nezadovoljstvo zbog sadašnjeg rektora Damira Borasa.

"Dana 23. veljače Senat će izabrati novog rektora Sveučilišta u Zagrebu. U tim izborima pravo glasa nemaju ni građani niti većina profesora i studenata Sveučilišta, iako ih se oni itekako tiču. Tog će dana nekoliko desetaka senatora odabrati smjer kojim će se Sveučilište kretati iduće četiri godine; smjer koji može značiti ili poboljšanje kvalitete Sveučilišta ili njegovo daljnje propadanje.


Izvor: Facebook@Sveučilišna platforma

U državi koju svakodnevno izjedaju korupcijske i klijentelističke afere, sukobi interesa i opća netransparentnost, takvo stanje stvari odražava se i u visokom obrazovanju. U četverogodišnjem mandatu sadašnjeg rektora Damira Borasa nagledali smo se i naslušali takvih afera: od represije nad studentima, nelegalnog postavljanja poslušnika u tijela odlučivanja na Sveučilištu, netransparentnog trošenja javnog novca na tužbe ne samo protiv medija koji su se usudili kritizirati njegove postupke, već i protiv vlastitog studenta, do dodjeljivanja financijskih sredstava podobnima i ucjenjivanja radnim mjestima – sve je to rezultiralo apsolutnim srozavanjem ugleda Sveučilišta u Zagrebu. Kakav je to rektor koji dopušta otpuštanje profesora koji se usude progovoriti o plagijatima visokih državnih dužnosnika? Kakav je to rektor koji tuži vlastite studente? Kakav je to rektor koji bez ikakve kontrole troši javna novčana sredstva da bi osigurao vlastitu poziciju moći? Kakav je to rektor koji svoje nezakonite postupke opravdava autonomijom Sveučilišta istom onom autonomijom koja bi trebala biti primjer demokratskog upravljanja i odlučivanja u društvu?"
, napisali su studenti u opisu Facebook događaja koji poziva na prosvjed "Sveučilište mora bolje".

Kažu, iako na izborima nemaju pravo glasa, žele da se njihov glas čuje. Kako stoji u opisu prosvjeda na Facebooku, pokazat će da ne žele da Sveučilištem koje oni financiraju još četiri godine vlada korupcija i klijentelizam. Njihov prosvjed su podržali i neki od profesora FFZG-a baš kao i poznati profesor Hrvoje Klasić.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Sve o prosvjedu studenata možete pronaći na linku.

Ivana Petrić
foto: Milan Dalmacija/Facebook@Sveučilište mora bolje


Sveučilište mora boljeprosvjedrektorSveučilišna platformaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se