Mojfaks.hr u Vijesti

Svi redovni studenti besplatno će studirati

Definitivno je usvojen prijedlog da čitav studij bude besplatan za sve studente koji redovito studiraju, a za ostale iznos maksimalne upisnine ne bi smio prelaziti 60 posto prosječne plaće...

29. ožujka 2011 13:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prijedlozi triju zakona iz područja znanosti, sveučilišta i visokog obrazovanja su finalizirani, a premijerka Jadranka Kosor u subotu je osobno najavila kako će uskoro biti predstavljeni koalicijskim partnerima.

Nakon višemjesečne dorade prvotnih verzija, prosudbena povjerenstva, u kojima su sjedili (pro)rektori, ravnatelji instituta, predstavnici sindikata, studenata i gospodarstva, usuglasila su rješenja.

Definitivno je usvojen prijedlog da čitav studij bude besplatan za sve studente koji redovito studiraju, a za ostale iznos maksimalne upisnine ne bi smio prelaziti 60 posto prosječne plaće, odnosno 3200 kuna.

"Školarine su pri upisu plaćali neki, a upisnine neće plaćati nitko dok ispunjava svoje obveze. To je bilo potrebno kako bismo uveli red u postojeći, može se reći, proizvoljni sustav školarina koje naplaćuju pojedini fakulteti, a dobrim dijelom su bile ovisne o interesu studenata za pojedini fakultet" - izjavio je ministar Radovan Fuchs za Slobodnu Dalmaciju.

Neke od najvažnijih promjena su:

1. Besplatan upis i studij za sve studente koji redovito ispunjavaju obveze;

2. Za ostale studente: ukidanje školarine, uvođenje upisnine u maksimalnom iznosu 60 posto prosječne plaće u RH ili oko 3200 kuna na dodiplomskom, ili jedne prosječne plaće na poslijediplomskom studiju (oko pet tisuća kuna);

3. Uvode se slovčane ocjene A, B, C, D, E, FX i F, uz brojčane ekvivalente kako bi se moglo provesti rangiranje i procjena uspjeha (A i B će biti odličan, s tim da je A „izvanredan“, a FX i F su negativne ocjene, F najgora)

Cijeli intervju pročitajte na slobodnadalmacija.hr

Još vijesti