Mojfaks.hr u Vijesti

“Svi traže radno iskustvo, a nitko ne želi zaposliti osobu koja nema radnog iskustva” – rezultati ankete

Svaki se novopečeni akademski građanin našao u istoj situaciji: kako vrijeme traženja posla prolazi, tako i kriteriji opadaju. Koliko pažljivo tražitelji posla čitaju uvjete natječaja i prijavljuju li se (samo) na oglase za koje u potpunosti ispunjavaju uvjete, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na gotovo 700 ispitanika.

22. travnja 2014 16:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

31% ispitanika u potrazi za poslom najčešće se prijavljuje na oglase koji traže njihovu stručnu spremu i radno iskustvo:

Javljam se samo na ono što zaista i zadovoljavam“, kaže jedan ispitanik.
Zato što znam da na ostalim natječajima nemam šanse i bio bi gubitak vremena slati zamolbu koja će ionako završiti u smeću“, komentar je jednog ispitanika.
Treba dopustiti poslodavcima diskriminatorne oglase. Na mnoge se ne bih ni javljao i uštedio bih svima vrijeme i trud, a sebi nadu. Bez iskazivanja stvarnih potreba sve su to kao oglasi bez cijene“, predlaže jedan od ispitanika.

28% se javlja na oglase koji traže njihovo radno iskustvo, ali ne nužno i njihovu stručnu spremu:

Budući da se rijetko traži VŠS, prijavljujem se i na oglase za VSS“, priznaje jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Školstvo je izuzetno uporno po pitanju svoje nezainteresiranosti za predviđanje i pravovremeno prilagođavanje radne snage potrebama tržišta do osam godina unaprijed. Osobno, nisam nikada radio u struci jer sam otkrio da posjedujem vještine za kojima postoji mnogo veća potražnja i koje sam mogao puno bolje unovčiti.“

Neki ispitanici također dodaju kako je u potrazi za poslom \'vrlo teško uskladiti stručnu spremu s radnim iskustvom\', jer se takvi poslovi rijetko nude. Drugi pak tvrde kako stručna sprema ne dokazuje nečije znanje ili kako su dovoljno mladi da \'mogu naučiti nešto novo\'.

27% ispitanika javlja se na oglase koji traže njihovu stručnu spremu, ali ne nužno i njihovo radno iskustvo:

Važno mi je biti u rangu po razini obrazovnog stupnja prema traženim karakteristikama, a iskustvo se lako stekne ili nadogradi postojeće“, smatra jedna ispitanica, a jedan ispitanik objašnjava: „Teško je očekivati da ću sa 26 godina imati završenih pet godina fakulteta te iskustvo na rukovodećim pozicijama u trajanju od tri do pet godina.“ 

Ovi ispitanici također napominju kako je teško pronaći posao kada svi traže radno iskustvo, a njega je teško steći jer \'nitko ne želi zaposliti osobu koja nema radnog iskustva\'.

15% ispitanika javlja se na oglase koji ne traže njihovu stručnu spremu niti njihovo radno iskustvo:

Nemam radnog iskustva, a moja stručna sprema je \'viša uzaludna\' ", kaže jedan od ispitanika, dok drugi dodaje da je u potrazi za prvim poslom.


L.B./izvor: MojPosao.hr
foto: sxc.hr

Još vijesti