Mojfaks.hr u Vijesti

'Tamo je najveća tišina': Studenti iz ove europske države odlaze u samostan za vrijeme ispitnih rokova kako bi bolje učili

Kada studenti požele apsolutnu tišinu onda se zapute učiti u knjižnicu gdje ih nitko neće ometati. No, studentima iz Belgije tišina čitaonice u knjižnici čini se nije dovoljna pa za vrijeme ispitnih rokova sele, ni više ni manje, nego u samostan.

20. lipnja 2018 11:58
'Tamo je najveća tišina': Studenti iz ove europske države odlaze u samostan za vrijeme ispitnih rokova kako bi bolje učili

'Tamo je najveća tišina': Studenti iz ove europske države odlaze u samostan za vrijeme ispitnih rokova kako bi bolje učili Foto: MojFaks

BCC je napravio televizijski prilog o belgijskim studentima koji za vrijeme ispitnih rokova doslovce žive u Maredsous samostanu. Zašto to čine? Tvrde da je ondje najveća tišina jer se moraju pridržavati reda u samostanu i prilagoditi se životu svećenika i to bez velike buke.

...Što se onog našeg plana tiče...Studentice nadobudno isplanirale učiti od 9 ujutro pa se dogodilo očekivano...


Studenti u samostanu provode tri tjedna, a jedino što čuju je uglavnom molitva. Boravak u samostanu ne košta ih ništa pa se mora priznati da je to prilično cool s obzirom na to da su sobe totalno iz nekog drugog vremena. Naravno, studenti ondje smiju imati mobitele te imaju dostupan wifi kako bi mogli učiti, no druga "ometanja" nisu dopuštena.



"Budimo se u 6:45 jer tada zvone crkvena zvona. Ovdje se nema ništa drugo za raditi nego učiti dok kod kuće i nije baš tako jer ondje imamo televizor i računalo. Iskreno, pala sam više ispita kada nisam učila u samostanu nego učila kod kuće. U samostanu je nekako opuštena atmosfera i tišina pa mi je lakše učiti.", rekla je jedna od belgijskih studentica.

...Ponesite šatore i vreće za spavanje: Kako izgledaju knjižnice kada krenu kolokviji...


Svećenici kažu da su studenti dobrodošli u njihov samostan dokle god se pridržavaju reda jer ipak, samostan nije studentski dom pa moraju biti što tiši. Premda prije nismo razmišljali o ovoj ideji, nakon što smo vidjeli Maredsous samostan i studente koji ondje hrle, ovakav način učenja bi možda bio super i za studente u Hrvatskoj.

Ivana Petrić
foto: Unsplash

Još vijesti