Mojfaks.hr u Vijesti

The Coca-Cola Foundation zajednici donirala više od milijardu dolara

The Coca-Cola Foundation od svog osnivanja radi na unaprjeđivanju lokalnih zajednica, a u ovoj godini je ostvarila svoj glavni cilj.U Hrvatskoj The Coca-Cola Foundation trenutno s 250 tisuća dolara financira projekt Ženska perspektiva. Tijekom velikih poplava 2014., Fondacija je donirala milijun dolara poplavljenim područjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

22. listopada 2018 15:42
The Coca-Cola Foundation zajednici donirala više od milijardu dolara

The Coca-Cola Foundation zajednici donirala više od milijardu dolara Foto: MojFaks

The Coca-Cola Foundation donirala je zajednicama diljem svijeta više od milijardu dolara od svog osnivanja 1984. godine. Kroz podršku više od 2400 organizacija koje se bave zaštitom okoliša, osnaživanjem žena, edukacijama i unaprjeđenjem zajednica The Coca-Cola Foundation je dosegnula više od 655 milijuna ljudi diljem svijeta



The Coca-Cola Foundation, koja se naziva "filantropskom rukom" The Coca-Cola Company-a, usmjerena je na ulaganja u zajednice u kojima Coca-Cola posluje, ali i u zajednice u kojima njeni zaposlenici žive i rade. Coca-Cola nije samo globalna tvrtka, nego se u svom poslovanju ističe lokalnim djelovanjem u više od 200 država, a model The Coca-Cola Foundation-a je sličan: djeluje kao globalni fond koji ulaže u lokalne zajednice diljem svijeta s konačnim ciljem da zajednicama vrati najmanje 1 posto operativnog prihoda u prethodnoj godini.

"Što uspješnije poslujemo, to više vraćamo zajednici", istaknula je ovom prigodom predsjednica The Coca-Cola Foundation-a Helen Smith Price. "Coca-Colino" poslovanje je snažno i održivo koliko su i zajednice u kojima djeluje. Današnji potrošači žele podupirati tvrtke koje posluju na filantropski način i koje su spremne učiniti razliku te preferiraju tvrtke koje su društveno odgovorne. Kao tvrtka smo 2007. godine dali javno obećanje da ćemo vratiti 1 posto operativnog dohotka iz svake prethodne godine. Dosegli smo svoj glavni cilj: 1 milijarda u donacijama", rekla je Smith Price.

U posljednje tri godine The Coca-Cola Foundation podržala je lokalne zajednice u jugoistočnoj Europi s više od 17,5 milijuna dolara prateći prioritetna područja tvrtke u segmentu održivosti: vodni potencijali, recikliranje, osnaživanje žena i dobrobit zajednice.

•    U 2018. podržala je jugoistočnu Europu sa 6,170,000.00 dolara uz 400,000.00 dolara pomoći za požare u Grčkoj.

•    U 2017. godini podržala je jugoistočnu Europu s 5,670,000.00 dolara.

•    U 2016. godini podržala je središnju i južnu Europu s 5,800,000.00 dolara.



U Hrvatskoj je Coca-Cola prepoznala činjenicu da se teško pokreću i potiču pozitivne poslovne promjene,  a upravo su one ključ razvoja, posebno za zemlju koju napušta mnogo mladih žena. Stoga je Coca-Cola pokrenula projekt Ženska perspektiva koji će se provoditi tijekom 2018. i 2019. godine, a u potpunosti ga s 250.000 dolara financira The Coca-Cola Foundation. Namijenjen je ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, agroturizmom, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, nastojeći time očuvati hrvatsku gastronomsku tradiciju i kulturnu baštinu. Također, u Hrvatskoj je aktivan i projekt Živi Dunav, najveći jedinstveni program u Europi koji je The Coca-Cola Foundation podržala. Coca-Cola na ovom projektu surađuje sa WWF-om od 2007. godine s ciljem očuvanja slatkovodnih resursa širom svijeta, ali i kako bi unaprijedila održivo korištenje vode u svom poslovanju postavljanjem ambicioznih globalnih ciljeva. 

Cilj partnerstva je da se do 2020. godine obnovi područje duž Dunava i njegovih pritoka čiji je vodni kapacitet 12 milijuna m3. Projekti restauracije planirani su u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Bugarskoj i Austriji. Uz navedeno, The Coca-Cola Foundation je 2014. godine osigurala milijun dolara pomoći područjima ugroženim poplavama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Akciju su pojedinačnim donacijama i uključivanjem u volonterske akcije poplavljenim područjima podržali i brojni zaposlenici. Ukupna financijska pomoć Coca-Colinog sustava iznosila je 1,7 milijuna dolara, a sredstva su iskorištena za obnovu obrazovnih, sportskih i kulturnih objekata, kao i za obnovu sustava primarne zdravstvene zaštite ugroženog stanovništva.

Neki od najvažnijih projekata u regiji jugoistočne Europe su:

•    U području vodnih potencijala: već spomenuti sedmogodišnji program koji se u partnerstvu s WWF-om provodi u 6 država Živi Dunav te program Nekonvencionalni vodeni izvori koji provodi GWP-Med (Globalno partnerstvo za vode – Mediteran) u Grčkoj, Makedoniji, Italiji te na Cipru.

•    U području dobrobiti zajednice:  PIER – Zaštita – integracija – edukacija izbjeglica u Grčkoj, Italiji i Austriji te Specijalna olimpijada - program uključivanja u Ukrajini.

•    U području osnaživanja žena: Uspjeh sam ja – program osnaživanja žena u Poljskoj.

•    U području recikliranja: recikliranje na plažama u Grčkoj i na Cipru.



PR tekst

Još vijesti