Mojfaks.hr u Vijesti

THE objavio novu listu najboljih: Zagrebačko Sveučilište ni među top 1000

Jedno od najpriznatijih rankiranja Sveučilišta na svijetu, Times Higher Education (THE), i ove je godine objavio svoj popis najboljih Sveučilišta na svijetu (World University . I dok je prema Šangajskoj listi zagrebačko unutar top 500 Sveučilišta, na THE listi nije niti unutar tisuću najboljih, dok je splitsko Sveučilište ostalo relativno isto.

13. rujna 2019 13:21
THE objavio novu listu najboljih: Zagrebačko Sveučilište ni među top 1000

THE objavio novu listu najboljih: Zagrebačko Sveučilište ni među top 1000 Foto: MojFaks

Od 1400 svjetskih sveučilišta koje je rangirano, zagrebačko Sveučilište našlo se na poziciji iznad tisućitog mjesta (1000+), dok je splitsko, koje je prema Šangajskoj listi bili na poziciji između 501. i 600. mjesta, na ovoj listi između 601. i 800. mjesta.


S obzirom da se THE rankiranje temelji na 13 parametara koji su se zasebno promatrali prilikom odabira najboljih, splitsko Sveučilište najbolje je rezultate postiglo u polju znanstvnog utjecaja tj. citiranja, što su i prokomentirali na službenoj stranici.


"Postignuti je rezultat dodatni poticaj za daljnje unapređenje nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti sveučilišta te  nastavak internacionalizacije u cilju podizanja kvalitete", govore, dok se još Sveučilište u Zagrebu nije oglasilo.


Najbolje je britansko sveučilište


U prvih 20 Sveučilišta prevladavali su oni oni iz Velike Britanije i SAD-a, a prvak liste već je četvrtu godinu zaredom University of Oxford.


Top 10/ World Univeristy Rankings


Iako je Oxford najbolji, ostala britanska sveučilišta ove su se godine srozala na listi, a japanska i njemačka sveučilišta snažno su napredovala. I dok je ove godine britanskih sveučilišta rankirano 100, Japan je \'prešišao\' Veliku Britaniju s 110 rankiranih sveučilišta.


Ipak, država s najviše uključenih sveučilišta unutar top 200 bio je SAD sa zavidnih 60 sveučilišta, a njihovo najbolje sveučilište, koje se pronašlo drugo na listi, bilo je California Institute of Technology. Iako je na Šangajskoj listi prvo sveučilište Harvard, on se ovdje pronašao \'tek\' na sedmom mjestu, što je pad za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.



P.H.

Foto: unizg.hr

Još vijesti