Mojfaks.hr u Vijesti

To vam nitko nije rekao: na tržištu rada od odličnih ocjena bitnije su neke druge stvari

Ako se silno trudite imati odlične ocjene, to je pohvalno. Bez obzira osiguravate li si na taj način stipendiju ili ste jednostavno navikli biti odlikaši još od osnovne i srednje škole, neka vam ocjene budu predmet osobnog zadovoljstva i ponosa.

1. rujna 2015 12:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Međutim, ako ste mislili da će vam odlične ocjene dati komparativnu prednost na tržištu rada – varate se!

Na tržištu rada cijene se ipak neke druge stvari, vještine i znanja, a koja možete steći samo \'prljanjem ruku\' i bacanjem u konkretne poslovne, volonterske ili pripravničke vode.


Da odmah prijeđemo na stvar: zamislite da ste poslodavac. U potrazi ste za novim zaposlenikom koji treba biti mlad, pismen, imati Microsoft Office u malom prstu, imati razvijene komunikacijske vještine i treba znati još štošta, piše Zagreb.info.

I onda vam se jave osobe koje imaju prosjek, diplomu, Microsoft Office korišten za tipkanje seminara u zadnji tren, a komunikacijske vještine izoštravane subotom navečer – što ćete naravno shvatiti tek nakon što takvu osobu zaposlite. Broj poslodavaca koji zapošljavaju prema prosjeku ocjena koji ste imali na fakultetu je zaista mali te je u stalnome padu. Osim toga, većina diploma danas nažalost ne garantira posjedovanje vještina koje poslodavci traže pri zapošljavanju vaše struke.



Upravo zato je važno biti svjestan da na tržištu rada bolje prolaze osobe sa konkretnim znanjima i vještinama. Problem koji se javlja jest kako ih prikupiti? Fakultetske obaveze uz dobru organizaciju dopuštaju vrijeme za volontiranje, studentski posao, pohađanje raznih besplatnih edukacija te slušanje online edukacija.

Ukoliko niste jedna od osoba koja uz fakultet radi nešto od gore navedenog, osvrnite se oko sebe – zasigurno ćete pronaći dobre primjere studenata koji fakultet usklađuju s ostalim obavezama.

Stoga radije na tržište rada izađite s malo lošijim prosjekom ocjena, ali s puno konkretnog znanja – lakše ćete pronaći posao.

L.B./izvor: Zagreb.info
foto: Freeimages

Još vijesti