Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Top 100 fakulteta čiji vam diploma garantira posao

MojFaks | Vijesti, 22.11.2016.Top 100 fakulteta čiji vam diploma garantira posao

Čini se da ćemo, osim po posao, po diplomu također ići u Njemačku...

Times Higher Education je objavio listu top 100 fakulteta po kriteriju zapošljivosti njihovih diplomaca. Na vrhu su naravno sveučilišta poput MIT-a, Harvarda, Cambridgea, ali i jedno njemačko sveučilište.

U prvih deset nalazi se čak šest američkih sveučilišta (California Institute of Technology, MIT, Harvard, Stanford, Yale i Princeton), dva engleska (Cambridge, Oxford) te po jedno njemačko (Tehničko sveučilište u Munchenu) i japansko sveučilište (Sveučilište u Tokiju).

Pozicija Tehničkog sveučilišta u Munchenu pripisuje se snažnoj industriji u Bavarskoj.


Prilikom stvaranja liste najboljih fakulteta što se zapošljivosti tiče, svoje je mišljenje iznijelo 2500 menadžera za zapošljavanje iz dvadeset različitih svjetskih kompanija. "Profesionalno iskustvo" nametnulo se kao najvažniji kriterij kad je predviđanje šanse za zapošljavanjem u pitanju.

No, osim toga traženi su i visok stupanj specijalizacije te poznavanje barem dva strana jezika što nije neobično u kontekstu sve veće fluktuacije radnika, multinacionalnih kompanija koje imaju svoje podružnice u mnogim zemljama i sl.

Iako većina poslodavaca priznaje da diploma nekog fakulteta ne znači da je nužno osoba najkvalificiranija za obavljanje nekog posla, većina ih ipak uspoređuje ugled fakulteta, njihovo mjesto na raznim ljestvicama, a preferiraju i fakultete koji predstavljaju "globalne brandove".

Otprilike 85 % poslodavaca slaožilo se da su osobni stav kandidata, stavovi vezani uz posao i slične karakterne crte također važne prilikom odabira budućeg zaposlenika.

"Fakultetsko obrazovanje nudi mnogo dugoročnih prednosti mnogim studentima, ali stvaranje uspješne karijere je definitivno jedna od najvažnijih. S obzirom da poslodavci primaju sve više internacionalnih prijava, sve je važnije studirati na fakultetu koje je prepoznato kao 'globalni brand' ", rekao je Phil Baty, urednik Times Higher Education Rang-liste svjetskih sveučilišta.

Svih 100 fakulteta pogledaj ovdje.

L.B./izvor: Independent
foto: Shutterstock


zapošljivostnajbolja sveučilištaTimes Higher Educationvrijednost diplomeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se