Mojfaks.hr u Vijesti

Top 5 zabluda o studiranju u inozemstvu

Ako i ti sanjaš o studiranju u nekoj drugoj, uzbudljivijoj i egzotičnijoj zemlji, a koče te najuobičajenije zablude o procesu prijave, troškovima života i reputaciji određenih sveučilišta, pročitaj zbog čega ne trebaš brati brigu.

22. Siječnja 2016 15:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

1. Studiranje u inozemstvo je jako skupo

Na prvi ti se pogled može učiniti da se nikako nećeš moći financijski \'pokriti\': školarine, troškovi života i materijala koji su ti potrebni za studij...sve to u stranoj zemlji i valuti može djelovati još strašnije nego što doista jest. Postoji puno načina da doskočiš ovim troškovima, a zahtijevat će samo dobru organizaciju i temeljito informiranje o svim mogućnostima: prijavi se za stipendije koje se nude, prihvati neki honorarni ili part-time posao...Uvijek postoji način da ostvariš svoj san!

...Britanska vlada sufinancira hrvatske studente: diplomiraj u Velikoj Britaniji...


2. Top liste najboljih svjetskih sveučilišta su najbolji način odabira faksa


Pa, nije to baš uvijek tako jednostavno! Možda je bolje da proučiš kako sveučilište na koje se želiš upisati kotira po pitanju studija koji te zanima. Na primjer, ako želiš studirati kemiju, Technische Universität München nalazi se u top 25 europskih sveučilišta što se studija kemije tiče iako je na svjetskoj ljestvici najboljih fakulteta tek 53.



3. Teško je upasti na strano sveučilište zbog razlika u obrazovnom sustavu u zemlji iz koje dolaziš i one u koju želiš ići

Ne beri brigu! Misliš li da na to nisu mislili? Zato postoje neke općeprihvaćene kvalifikacije koje su na većini sveučilišta dovoljne: na primjer transkripti srednjoškolske mature ili prijepis i prijevod diplome plus test jezika na kojem se odvija studijski program (iako ti engleski najčešće otvara većinu fakultetskih vrata).

...On-line studiranje: iskustva studenata...

...
7 zemalja u kojima možeš studirati besplatno (jedna je odmah \'iza ugla\')...

4. Nemoguće je \'upasti\' na sveučilišta kao što su Oxford i Cambridge


Iako su prijemni postupci rigorozni, a upisne kvote jako malene, ipak postoji šansa! Bitno je od malenih nogu shvatiti što želiš u životu i marljivo raditi i učiti, ako ti je cilj studirati na jednom od najprestižnijih fakulteta na svijetu.



5. Prijave na sve fakultete otvaraju se i \'zaključavaju\' u isto vrijeme

Ovo je velika greška! Rokovi prijave ovise o sveučilištu, ali i studijskom programu koji želiš upisati. Na neke fakultete morat ćeš se prijaviti već u siječnju ako želiš upasti u jesenski semestar. Stoga je bitno informirati se o svim rokovima i držati ih se.

L.B./izvor: Masters Portal
foto: Freeimages

Još vijesti