Mojfaks.hr u Vijesti

Top načini na koje vas fakultet zaglupljuje

Naravno da načelno nema ništa loše ni zaglupljujuće u studiranju. Prilika da se visoko obrazuješ velika je povlastica, ali i luksuz i svakako se može reći da pohađanje fakulteta na mnogo načina promovira i potiče inteligentno i kritičko razmišljanje, ali i dublje i kompleksnije shvaćanje svijeta koji nas okružuje.

10. travnja 2015 15:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, postoje i navike povezane sa studentskim životom koje su u raznim istraživanjima povezane sa smanjivanjem inteligencije. Evo koje su to.

* \'Mudrost masa\' a.k.a. razmišljanje u grupi

Razlog: Nisi jednako pametan kad si u grupi

Fakultet je institucija u kojoj se podučavanje i učenje odvija u skupinama, grupama studenata. Nijedna zemlja nema dovoljno resursa za podučavanje 1:1 (osim možda na doktorskim studijima) stoga ćeš kao student završiti u grupici od 20, 30 pa čak i stotina studenata. Često će ih profesori podijeliti u još manje skupine, ovisno o zadacima, ali istraživanja pokazuju da rad u manjih grupama "zaglupljuje" ljude.
Istraživanje na Institutu za istraživanje Virginia Tech Carilion ispitivalo je IQ sudionika istraživanja i zatim ih podijelilo u skupine od po 5 sudionika. Kad su ih ponovo zamolili da riješe seriju testova, njihovi su rezultati bili značajno lošiji. Zašto? Istraživači vjeruju da društveni status ima veliku ulogu u funkcioniranju mozga pa se sudionici nisu potpuno usredotočili na rješavanje testa nego na društveno funkciniranje.



* Cjelodnevno sjedenje

Razlog: Cjelodnevno sjedenje smanjuje mentalne kapacitete

Dr. James Levine s klinike Mayo proveo je istraživanje o tome kako dugotrajni periodi sjedenja utječu na zdravlje pojedinaca, a rezultati nisu dobri.
Osim što je ovakav način provođenja vremena pogodan za gomilanje kilograma, čini se da je povezan i sa aktivnosti mozga koja se to više smanjuje, što dulje sjedimo.
Otkrio je da osobe koje dnevno sjede više od dva sata imaju jako usporen metabolizam, što je povezano i s mozgom koji koristi glukozu kao gorivo, a koja nastaje kao nusprodukt sagorijevanja kalorija. Ako se ne krećete – ne sagorijevate kalorije, a mozak ne dobiva dovoljne doze glukoze za svoj rad.

* Multitaskanje

Razlog: Obavljanje više stvari odjednom otežava pamćenje

Tko nikada nije pokušao multitaskati u školi i na faksu? Kaotičan i pretrpan raspored prisiljava svakog studenta da pokuša uštedjeti barem malo vremena radeći više stvari odjednom.
Clifford Nass i njegov istraživački tim proveli su seriju testova da ispitaju kako nekim ljudima polazi za rukom multitaskati, a drugima nikako. Otkrili su da su multitaskeri u svemu mnogo gori i neuspješniji od onih koji ne rade više stvari odjednom.
Multitaskeri imaju problema s raspoređivanjem novih informacija i pamćenjem istih, a znanstvenici sumnjaju da je to zbog toga što multitaskanjem izgubimo sposobnost filtriranja na važne informacije, kao i sposobnost koncentracije na jednu stvar.



* Prehrana

Razlog: Studentska prehrana smanjuje kapacitete mozga

Faks je možda mnogo stvari, ali nikako pravo okruženje za stjecanje zdravih prehrambenih navika. Energetska pića, hrpa kave, zašećerenih sokova, fast food, kasnonoćna grickanja kaloričnih grickalica – možda i daju instant energiju i poticaj, ali dugoročno uništavaju tvoju memoriju.

Istraživanja tvari koja se najčešće koriste za zaslađivanje rafinirane hrane, prema novom istraživanju Fernanda Gomeza-Pinille, ometaju signaliziranje među neuronima što ometa prisjećanje, ali i pamćenje informacija.

* Stres

Razlog: U stresnim situacijama tvom mozgu je još teže nositi se sa stresom (začarani krug)

Stres je normalni dio studentskog života, to svi znamo. Nažalost, stresno okružje samo ti otežava borbu sa stresom.
Centar za stres na Yale-u istražio je 100 sudionika koji su u prošlosti prošli kroz neka stresna iskustva i otkrili da su im prefrontalni korteksi manji ovisno o stresu kojeg su proživjeli. Prefrontalni korteks je dio mozga koji regulira emocionalnu stabilnost, ali i sposobnost da učimo iz osobnih iskustava.
Stoga, suočeni s velikim životinim stresovima, umjesto da naučimo pobjeći od njih, samo pogoršamo stanje sa svakim sljedećim stresom koji nas okupira.



* Spavanje

Razlog: Promjene u navikama spavanja također "zaglupljuju"

Kao da stres već nije dovoljno grozan, sva ta kasnonoćna učenja i rana buđenja također te zaglupljuju. Studija provedena na Sveučilištu u Kaliforniji na Berkleyju, ispitivala je kako promjene u navikama spavanja utječu na hrčke. Rezultat: hrčci su počeli proizvoditi 50% manje neurona nakon mjesec dana promijenjenog rasporeda spavanja koji je svakih 6 dana promijenjen za šest sati. Neki čak više nisu mogli naći kotač za vježbanje.
Najgore od svega jest to da su hrčci nastavili "mentalno kopniti" čak i mjesec dana nakon povratka na uobičajeni raspored spavanja.

* Predavanja

Razlog: Predavanja ti mogu pokvariti sposobnost zaključivanja i mišljenja

Statistički promatrano, većina fakulteta svoja predavanja organizira tako da profesor govori, a studenti slušaju. To je način na koji učimo. No ironija je u tome što baš ova situacija otežava donošenje inteligentnih odluka.
Tim znanstvenika sa Sveučilišta Emory u Atlanti koristio je MRI snimke mozga da ispita kako 24 osobe odgovaraju na određene financijeske prilike. Nekima su ponudili savjet "stručnjaka", a drugima ne.
Gotovo bez iznimke, sudionici su uvijek prihvaćali savjet stručnjaka, čak i ako je podrazumijevao veći stupanj poslovnog rizika. Bez savjeta mozak sudionika sam je kalkulirao omjer rizika i dobitka i na taj način donio autonomnu odluku.

L.B./izvor: Listverse
foto: Shuttestock

Još vijesti