Mojfaks.hr u Vijesti

Tri stvari koje možeš napraviti za svoje samopouzdanje - svaki dan

Postoji izreka da samopouzdanje rađa uspjeh. No, je li to istina?

3. studenog 2015 17:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znanost čak potvrđuje ovu izreku, barem donekle. Samopouzdanje može odigrati veliku ulogu u tome koliko ćete uspjeti na radnome mjestu ili na fakultetu, u vezi, na radionicama, čak i na zdravstvenom planu.

Evo koji su znanstveno dokazani načini podizanja samopouzdanja koji će vam pomoći da budete uspješniji u svemu što radite.

1. Osvježi svoje samopouzdanje u trenu zauzimanjem "power poze".

Jeste li znalo da vam nešto jednostavno poput zauzimanja poze koja podiže samopouzdanje može "prevariti" vaš mozak kako bi se osjećao samopouzdanije? Zapravo – može.

Pokušajte ovo: Sljedeći put kad vas uhvati nervoza zbog nečega (ispita, konzultacija, razgovora za posao), zauzmite sljedeću pozu na nekoliko minuta taman prije ispita ili intervjua. Stanite uspravno, gurnite ramena unatrag, a prsa naprijed i položite ruke na kukove.

Studije su pokazale da zauzimanje ove poze može rezultirati kratkotrajnim osnaživanjem samopouzdanja i smanjenjem stresa. Kako?

Neverbalna komunikacija određuje kako ćemo se osjećati i što ćemo misliti o sebi. Naša tijela mijenjaju naš um", kaže socijalna psihologinja Amy Cuddy s Harvard Business School u TED talku.

2. Uvjeri se da imaš sposobnost napredovati i poboljšavati se.

Oov možda zvuči kao da je lako za reći, ali teško za izvesti, ali nije tako. Promislite o svim stvarima u svojim životima koje možete i onima koje ne možete promijeniti. Ne možete mijenjati boju očiju ili visinu, ali možete mijenjati svoju mentalnu snagu.

Zapitajte se imate li moć poboljašti se u nečemu što vam je važno. Je li vam cilj imati bolje ocjene? Biti bolji govornik u javnosti? Bolje komunicirati s profesorima i kolegama? Sve se to može izvježbati.

Otkrit ćete da je u životu jako malo stvari zapisano u kamenu. Svi imamo svoja ograničenja, ali dokle god se podsjećamo da nismo zapeli na mjestu – imamo razloga ostati motiviranima.

3. Pogriješi. Ustani. Pokušaj opet. Ponovi.

Neki put ćeš i pogriješiti, nećeš uspjeti u svojoj namjeri da nešto napraviš ili postigneš nešto, planovi će se izjaloviti... to je jednostavno tako! Reakcija na neuspjeh bitnija je od samog neuspjeha. Hoćeš li se obeshrabriti ili ustati i pokušati ponovo? Hoćeš li se skockati, smisliti novu strategiju ili stagnirati pa čak i nazadovati?

Uzmimo Michaela Jordana za primjer. On je šesterostruki šampion NBA lige, pet purta proglašen je najvrijednijim igračem, dva puta osvajao je olimpijsko zlato, a 2009. uvršten je u košarkašku dvoranu slavnih. Za mnoge, on je najbolji košarkaš svih vremena. No, na svom je putu doživio mnogo padova i neuspjeha. Evo dio teksta iz reklame za Nike iz 1997. godine:

"Pronašio sam više od 9 tisuća pogodaka u karijeri. Izgubio sam gotovo 300 utakmica. 26 puta povjerili su mi zabijanje koša za pobjedu, a ja sam promašio. Griješio sam iznova, uvijek i uvijek u životu. To je razlog zašto sam uspio."

Ukratko, svaka pogreška i neuspjeh prilika su da nešto naučimo i vratimo se u igru snažniji i sposobniji, s više iskustva.

Sretno! Budite samopouzdaniji već danas!

L.B./izvor: Upworthy
foto: Freeimages

Još vijesti