Mojfaks.hr u Vijesti

Trikovi pomoću kojih ćeš pobijediti u društvenim igrama - svaki put

Jer zima dolazi, hladnoća i gljivarenje u sobama i stanovima...

4. prosinca 2015 13:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Društvene igre su super! Osim što ih ima za svačiji ukus (one pametnije, smješnije, zbunjenije, strpljivije ili impulzivnije), jeftinijih i skupljih, kompliciranijih i jednostavnijih - dobar su način za zabaviti se s prijateljima s kojima si već pretresao/la sve teme.

Neke od njih razvijaju naš um, neke su osmišljene samo da se dobro nasmijemo, a neke su toliko bizarne da ne znamo što bismo mislili o njima. Bilo kako bilo, sigurno si barem jednom igrao/la jednu od ovih igara, a sasvim sigurno zaigrat ćeš ju opet.

Evo nekoliko najpopularnijih igara i lukavih savjeta kako u njima pobjeđivati - svaki put!

Monopoly: Uvijek kupuj narančasta polja



Postoji mnogo savjeta za pobjeđivanje u Monopolyju (uvijek gradi željeznice, izbjagavj komunalije), ali samo je jedan potvrđen matematičkom analizom: uvijek kupuj narančasta polja (a onda malo rjeđe i crvena). Zašto? Zbog vremena koje igrači povedu u zatvoru, na ovim se poljima najčešće zaustavljaju (jer slijede uvijek nakon zatvora).

Pogodi tko sam: Postavi pitanje: \'Počinje li ime te osobe slovom između A i L?\'



Ukratko, najbolja šansa da pobijediš u igri \'Pogodi tko sam\' krije se u tome da brzo eliminiraš pola likva i onda nastaviš s eliminiranjem ostale polovine svaki put kad dođeš na red (ako ovo uspiješ, pobijedit ćeš 5 od 6 puta). Ovo najčešće radimo postavljajući pitanje \'Je li tvoja osoba žensko?\', ali nakon toga situacija može biti malo škakljiva. Ono što ti je potrebno su široka pitanja koja se odnose samo na pola likova (ovo je teška igra jer su karakteristike osmišljene lukavo: crvena kosa i naočale odnose se na samo pet osoba).
Još jedno dobro pitanje je to da pitaš počinju li inicijali te osobe slovima koja se nalaze u prvoj polovini abecede. Osim toga, ne postoji pravilo koje kaže da ne smiješ grupirati pitanja pa možeš postaviti i ovakvo: \'Ima li tvoja osoba crvenu kosu ili naočale ili veliki nos?\'
Genijalno, zločesto i pobjednički!

Spoji 4: Stavi svoju pločicu točno u sredinu donjeg reda



Ovo je proizašlo iz ozbiljne matematičke analize koju možete vidjeti ovdje. Ukratko: pobijedit ćeš uvijek ako svoju pločicu staviš u sredinu najdonjeg preda, a izgubiti uvijek ako pločicu staviš u vanjske kolone bilo koje strane. U dijagramu slovo L označava gubitnika, a W pobjednika.

Jenga: guraj blokove, nemoj vući!



Možda to već znate? U tom slučaju evo još dodatnih trikova:
- prvo eliminiraj blokove iz sredine
- kad ti ponestane središnjih blokova, pomakni izvanjske blokove prema centru
- ako izvučeš element s desne strane, stavi ga na vrh s lijeve strane
- koristi nedominantnu ruku za varijacije
Postoji logička objašnjenja za sve ove savjete, a pročitati ih možeš ovdje.

Cluedo: zapisuj tko ti je pokazao karte



Najčešće kad igraš Cluedo zapisuješ da si vidio/vidjela karticu, ali ne zapišeš i tko ti ju je pokazao. Zapiši inicijale svake osobe koja ti pokaže karticu (i za svaku karticu koju pokažu drugima) i brzo ćeš otkriti što tko drži u rukama.
Glavni trik kad igraš Cluedo je da paziš tko što pokazuje i budeš koncentriran/a. Ako mjesto/oružje/osobu i pitanje svaki put obilježiš osobom koja karticu pokazuje tebi ili drugima, brzo ćeš zaključiti što tko drži bez da ćeš morati postavljati pitanja.

Taboo: Koristi akronime



Ovo je zapravo malo varanja, a ne trik, ali prema knjzi pravila dozvoljeno je! Ako se dogodi da nikako ne možeš osmisliti na koji način prezentirati i objasniti neku riječ, jednostavno iskoristi nasumične riječi čija početna slova kriju rješenje! Ako je riječ koju nikako ne možeš prezentirati drugačije SMRT, za objašnjavanje iskoristi, na primjer, Smrdljivi Martin Razbio Tavu (što je zapravo smrt za kukca, ako ćemo po istini). Ovaj trik možeš iskoristiti za slične igre asocijacija u kojima je potrebno pogoditi neku riječ s kartice.
Ovo će upaliti samo ako se prije dogovoriš sa suigračem. Nemojte biti preočiti!

Potapanje brodova: Nauči koje su vjerojatnosti



Ako ti je baš jako stalo do ove igre, evo matematike računanja vjerojatnosti u Potapanju brodova. Ako nemaš vremena za to, dovoljno je da pogledaš graf iznad ovog teksta, a koji pokazuje vjerojatnost da će te netko pogoditi na svim kvadratima – što je svijetliji kvadratić, veće su šanse za potapanje.
Na primjer, postoje samo dva načina da položiš tanker (onaj dugački) tako da pogodi kuteve, ali 10 načina kako da ga položiš da pogodi sredinu ploče.

L.B./izvor: Hexjam
foto: njuskalo.hr, Hexjam

Još vijesti