Mojfaks.hr u Vijesti

Tui Sada: talentirani slikar koji u indeks upisuje samo petice

Dominik Šimetina ima 24 godine, trenutno završava Visoku školu međunarodnih odnosa i diplomacije, a u posljednje vrijeme postaje sve poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Tui Sada.

26. veljače 2016 14:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dominik (Tui Sada) je trenutno apsolvent međunarodnih odnosa i diplomacije, a uz to radi u tvrtki Grupa Studio koja se bavi dizajnerskim proizvodima.

S obavezama na fakultetu, kaže, malo kasni jer odbija ocjene: "Moj cilj je diplomirati s odličnim uspjehom i zato uvijek odbijam lošije ocjene jer mi ruše prosjek."

Slikanje, posao i studij – puno je to obaveza koje Dominik uspješno odrađuje. Iako možda pretpostavljate da je Dominik punokrvni multitasker, on poslu, slikanju i studiranju pristupa na potpuno suprotan način. "Multitasking je totalno pogrešan pristup. Ja sve uvijek radim po principu da prvo radim jednu stvar, ali imam potpuni fokus na nju, zatim drugu stvar i onda imam potpuni fokus na nju", objašnjava. "Obavljam jedan zadatak u jednom trenutku i tako, recimo pet njih u danu. I sve radim pomalo, ne volim raditi pod pritiskom."

Dominikove slike možda ste vidjeli u Express baru u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, a možete ga pronaći i u susjednoj Italiji, točnije u Milanu gdje će se u prostoru Mad Galleryja naći i njegova slika. No, Dominik je u svijetu ove umjetnosti relativno kratko – slikanjem se počeo baviti u svibnju prošle godine!


\'Daydreaming\' (sanjarenje), slika koja je otputovala u Milano...

Od modela do slikara - to si bolji slikar koliko ti je bolje oko


"Prvo sam bio model na satovima slikanja i crtanja i zapravo sam puno toga naučio kroz to iskustvo. S obzirom da je modelima u opisu posla sjediti mirno otprilike sat i pol do dva sata, ja sam uvijek prvi dio vremena iskoristio za razmišljanje o svemu i svačemu, a ostatak vremena mi je bilo dosadno pa sam slušao što je akademski slikar govorio svojim učenicima i tako polako pamtio te neke stvari", prisjetio se Dominik.

"Tako sam ja zaključio da bih i ja isto to mogao jer slikanje nije zapravo stvar tehnike i toga koliko ti je dobra ruka, nego koliko ti je dobro oko. Što ti više vidiš, to više možeš staviti na platno ili papir, a kako sam radio kao konobar, opservacija mi je odlična pa sam zaključio da bih i ja to mogao", objašnjava nam kako se odlučio okušati u slikarstvu.



Dominik je najkreativniji navečer kad uglavnom slika. "Pustim klasičnu muziku i uživam. A kad ću završiti – ovisi o svakoj slici. Jednu mogu naslikati za svega sat vremena, a neku drugu ću slikati mjesecima", kaže. "Radim na njima sve dok ne dođem do nekog osjećaja da je slika gotova, no slika nikad nije gotova i uvijek na nju možeš dodati još nešto. Ja slikam dok ona za mene nije sasvim gotova." Dominik je odlučio krenuti i na tečaj slikanja i crtanja koji trenutno pohađa.

Prvo pa muško: sve slike planule i prije no što su postavljene na zidove

Prvu izložbu postavio je u firmi u kojoj radi, a nakon toga su se stvari počele ubrzano razvijati. "Ponudio sam im (tvrtki) da izložim svoje slike tamo jer imaju vrlo prazne zidove, a razmišljao sam ako se netko zainteresira za moje slike i želi ih kupiti, može vrlo lako doći do mene s obzirom da radim tamo", kaže. "Moji šefovi su se zainteresirali i kada sam im donio sve svoje slike koje sam dotad napravio, oni su rekli da smatraju da im se u prostor najbolje uklapaju slike oblaka. Nismo ih uspjeli ni objesiti, a već su se prodale!"



Nakon izložbe u  prostorima tvrtke Grupa Studio, postavio je izložbu u Express baru, u Petrinjskoj ulici. Ondje su izložili tri vrste njegovih radova: prve radove (čisti ekspresionizam), drugu fazu koja je obilježena motivom cvijeća koje je crtano kroz linearnu formu koja ima puno minijaturnih simbola unutar slike, a treći dio su slike spirala koje predstavljaju posvećenost samome sebi.


Ako ste u blizini Petrinjske ulice, navratite u Express bar pogledati Dominikove radove!

Vlasnik kafića već je i prije organizirao prodajne izložbe slika, a kad ga je Dominik pitao želi li izložiti i njegove apstraktne slike, pomalo se nećkao. No to nije omelo Dominika! Nakon što mu je pokazao fotografije slika na laptopu, oduševio se i suradnja je dogovorena.

"Za izložbu u Milanu su me kontaktirali putem Facebooka i rekli da bi htjeli da prisustvujem njihovoj izložbi povodom njihove prve obljetnice", kaže Dominik. "Međutim, pošto sam bio u procesu pripreme dvije izložbe u Zagrebu, odgovorio sam da nemam ni novaca, ali ni sliku koju bi im poslao." Nakon dugog razmišljanja i odvagivanja argumenata za i protiv, Dominikova ljubav prema slikarstvu ipak je pravladala pa je odlučio naslikati im sliku, napraviti okvir i poslati je organizatorima izložbe u Mad Gallery.



Prvo diploma, a onda Barcelona

A što planira dalje, zanimalo nas je. "Prije svega završiti faks, zatim dovršiti sve poslove koje radim do ljeta ili do završetka ljeta, a onda selim u Barcelonu. Prvo sam mislio naći posao u Barceloni, ali možda ću upisati slikarstvo tamo i vidjeti u što će se to pretvoriti."

Mi mu želimo sreću u završavanju fakulteta i novome životu u Barceloni, a za kraj vam prenosimo poruku koja će vam sigurno koristiti u životu: "Neka bude uvijek \'tu i sada\'. I to ne zato što je to moje umjetničko ime, nego zato što je to sve što imate. Sve ostalo je ili prošlo ili će tek biti, a bitno je samo ono što je tu i sada."

Tui Sada možete pratiti na njegovom Facebook profilu, na kojem možete vidjeti i puno više njegovih radova.

Valerija Vidović
foto: fotografije ustupio Tui Sada

Još vijesti