Mojfaks.hr u Vijesti

U Hrvatskoj najbolje zarađuju farmaceuti, a najmanje socijalni radnici

Socijalni radnici, defektolozi i logopedi najslabije su plaćena zanimanja, s plaćama koje su od 45 do čak 56 posto ispod prosjeka.

7. prosinca 2010 23:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Začuđujući su to rezultati velikog istraživanja o visini plaća u Hrvatskoj koje je proveo portal MojPosao, a pokazuju i da su plaće najveće u farmaciji, 37 posto više od prosjeka, te u informacijskim tehnologijama (IT), gdje su 27 posto više od prosjeka.
Ispod prosjeka

Najslabije su plaćeni stanovnici Krapinsko-zagorske županije, čija je plaća 16 posto ispod državnoga prosjeka, Bjelovarsko-bilogorske (15 posto ispod prosjeka) te Virovitičko-podravske (14 posto ispod prosjeka), dok su najviše plaće, 32 posto iznad prosjeka, u Zagrebu, piše Jutarnji.hr.

Muškarcima 18% više

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće pa osobe sa završenim fakultetom imaju 35 posto veću plaću u odnosu na osobe sa srednjom stručnom spremom, a razlika je drastična kada su u pitanju oni s MBA diplomom (visoke poslovne škole), čija su primanja, prema istraživanju, čak 75 posto veća od osoba sa srednjim stupnjem obrazovanja.

No, kriza je dotaknula i taj segment jer su MBA-ovci u prošloj godini bili 86 posto bolje plaćeni od osoba sa srednjim stupnjem obrazovanja. Istraživanje je ponovno pokazalo da su muškarci u Hrvatskoj bolje plaćeni od žena, i to za 18 posto, što je ipak dobra vijest u odnosu na prošlu godinu, kada je razlika iznosila čak 23 posto.

Uočen je i nesrazmjer u plaćama po vlasničkoj strukturi. Tako su zaposlenici privatnih kompanija u stranom vlasništvu u pravilu plaćeni 22 posto više od prosjeka, a oni u stranim institucijama 19 posto više od prosjeka.
Veća tvrtka, bolje plaće

I ovogodišnje istraživanje pokazalo je da je isplativije raditi u velikim tvrtkama s više od 200 zaposlenika, jer su u njima plaće, generalno, osam posto više.

Više: Jutarnji.hr

Još vijesti