Mojfaks.hr u Vijesti

U planu je pokretanje studija: Makarska postaje studentski grad?

Smješten podno Biokova, grad Makarska godinama je pravi turistički grad, ali ne i sveučilišni. No, čini se da će nastupiti promjene po tom pitanju jer se razmišlja o tome da se ondje pokrene fakultet.

10. Siječnja 2019 11:09
U planu je pokretanje studija: Makarska postaje studentski grad?

U planu je pokretanje studija: Makarska postaje studentski grad? Foto: MojFaks

Novi rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, smislio je ideju da bi se u Makarskoj trebao osnovati Hotelijersko-turistički studij, piše Slobodna Dalmacija. Rektor uvjerava kako će je realizirati u svom četverogodišnjem mandatu i da ne planira gubiti vrijeme po tom pitanju i da je prve korake već poduzeo.

U Makarskoj ne postoji fakultet iako je u povijesti ondje bilo Filozofsko-teološko učilište... izvor: Unsplash

"Moramo osluškivati potrebe društva i tržišta. Postoje pojedini studiji koji ne privuku ni jednoga brucoša, a s druge strane nedostaje kadrova za najvažnije gospodarske grane. Ne moramo razvijati sve programe na svakom sveučilištu, nego se dogovorom usmjeriti prema određenim fakultetima, nužnim za razvoj pojedinog područja. Splitsko sveučilište je jako u STEM području, ne smijemo zanemariti ni naše humanističke i društvene studije, ali ni činjenicu da smo mi u Dalmaciji orijentirani na turizam i maritimnost. Dakle, ono što nama nedostaje jest Hotelijersko-turistički fakultet, po uzoru na onaj u Opatiji, koji djeluje u okviru Sveučilišta u Rijeci. Moja ideja je da takav studij pokrenem u Makarskoj, da on bude dislocirana jedinica Splitskog sveučilišta i siguran sam da će interes studenata biti velik. I to ne samo mladih Makarana, nego da će takav jedan studij privući mlade iz cijele Dalmacije, pa i šire.", kazao je Ljutić za Slobodnu Dalmaciju.

...U suradnji s Rimcem: Na osječkom fakultetu pokrenut studij o automobilskoj industriji...


...Prvi takav u Hrvatskoj: Fakultet u Sisku od jeseni kreće s novim sveučilišnim studijem...


S puno entuzijazma rektor Ljutić tvrdi da će se osnivanjem studija u Makarskoj educirati novi kadrovi koji neće imati problema ni s pronalaženjem stručne prakse ni zaposlenjem, a i dat će se nova živost Makarskoj.

Rektor Ljutić pun je entuzijazma u vezi pokretanja studija u Makarskoj... izvor: mefst.unist.hr

"Namjera mi je da studij smjestimo u bivšu zgradu Dom zdravlja, to su prostori u okviru Franjevačkog samostana i sada su prazni. Tamo je nekad bila i Franjevačka teologija, koja je devedesetih objedinjena s Katoličko-bogoslovnim fakultetom u Splitu. To su idealni prostori na samoj rivi, predivna je zgrada, vlasnici su fratri, fra Ante sve to vodi...", rekao je.

Ovaj grad u Dalmaciji možda nema ni jedan fakultet, ali ima bogatu povijest visokog obrazovanja


Iako Makarska sada nema ni jedan studij ni fakultet, povijest visokog obrazovanja u ovom gradu datira još iz 18. stoljeća.
Naime, još 1736. počelo je s radom provincijsko učilište spekulativnoga bogoslovlja u samostanu u Makarskoj. Bilo je to Filozofsko-teološko učilište, poznatije pod imenom Franjevačka teologija.

Tijekom duge povijesti ovo je učilište često mijenjalo zakonodavni okvir, a 1971. bilo je pripojeno Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Od 1997. godine udružilo se s Teologijom u Splitu u Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu.

Cijeli članak o pokretanju studija u Makarskoj pročitajte na linku.

autor: MojFaks
izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Pixabay

Još vijesti