Mojfaks.hr u Vijesti

Ukidaju se školarine, uvode se slovne ocjene od A do F

Novi zakon o obrazovanju uvodi europske standarde i udara na korupciju. Studentima je najzanimljivija odredba koja se odnosi na potpuno ukidanje školarina...

13. listopada 2010 13:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Školarine na fakultetima od iduće bi se akademske godine trebale potpuno ukinuti, a zamijenit će ih upisnine koje za sve razine studija, uključujući i doktorske, ne bi smjele biti više od iznosa prosječne plaće u državi.

Velika je novost i ukidanje brojčanih ocjena. Zamijenila bi ih ECTS ljestvica ocjenjivanja, pa bi se znanje studenata umjesto ocjenama od 1 do 5 ubuduće ocjenjivalo sa sedam slova - u rasponu od A do F. Svi doktorati obranjeni unatrag 20 godina, kao i oni novi, javno bi se objavljivali na webu, pa bi ih svi mogli pretraživati. Studenti bi svakog semestra vrednovali rad svakoga profesora, a rezultati njihova ocjenjivanja javno bi se objavljivali.

Ukidanje školarina

Studentima i njihovim roditeljima svakako će biti najzanimljivija odredba koja se odnosi na potpuno ukidanje školarina. Umjesto školarina za studij bi se po uzoru na Austriju plaćala upisnina, a njezin bi maksimalni iznos bio zakonom ograničen. Tako se više ne bi moglo dogoditi da na, primjerice, FER-u diplomski studij stoji 3000 kuna, a sličan studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu stoji 9200 kuna. Najviša upisnina koja bi se plaćala za preddiplomske i diplomske studije iznosila bi 60 posto prosječne mjesečne plaće u državi.

Svi redoviti studenti bili bi u cijelosti oslobođeni plaćanja upisnina, kao i socijalno ugroženi te studenti koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Slovni sustav ocjenjivanja

Za većinu je studenata velika novost i uvođenje novog - slovnog sustava ocjenjivanja. Hrvatsku ocjenu odličan zamijenila bi ocjena A, a niže prolazne ocjene bile bi B, C, D i E. Neuspješni studenti dobit će ocjene F i FX. Student koji dobije ocjenu F mora ponovno upisati kolegij, dok se onome koji je ocijenjen s FX daje još jedna šansa za popravak.

Potaknut korupcijskim skandalima u kojima su sudjelovali pojedini visokoškolski profesori, zakonodavac je odlučio dati veće ovlasti rektorima u sankcioniranju mogućih akademskih i drugih prekršaja.

Više: Jutarnji.hr

Još vijesti