Mojfaks.hr u Vijesti

Upomoć: kako preživjeti neurednog cimera?

Neuredni cimeri izazivaju puno stresa, a ako se problem čistoće ne riješi, može doći do puno svađa.

6. veljače 2015 14:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bez obzira na to kako si pronašao/la cimera/icu (putem interneta, preko faksa ili ti je frend/ica) pitanje čistoće će kad-tad isplivati na površinu. Vjerujemo kako su svi iskusili te čari cimerstva, a prava je sreća naći dobrog i urednog cimera.
Problem nastaje jer se tvoj i njegov pojam čistoće razlikuju. Kada cimer očisti kupaonicu imaš dojam kao da nije ni čistio, već  samo površinski zbrljao posao. Njegovo prljavo posuđe, razbacana odjeća i neuredan pod te uvijek dočekaju i stvarno više ne možeš izdržati njegovu neurednost.

Donosimo nekoliko savjeta kako riješiti probleme s neurednim cimerom. Možda nećeš u potpunosti prosvijetliti cimera, ali ćeš vam barem olakšati zajednički život.

Tolerancija
Neuredne osobe su navikle da netko uvijek iza njih sklanja i čisti. Njima treba vremena da se riješe te ružne navike jer je majka 19 godina iza njih spremala. Čim krenu živjeti sami moraju postati odgovorniji i brinuti o sebi. Zato je ponekad lakše prešutjeti neke stvari. Morat ćeš se naučiti prihvatiti tuđe mušice. Tolerantan ćeš biti dokle god cimer ne pređe određene granice. Ako su u pitanju sitnice koje ti smetaju, prešuti ih, ali ako cimer pretjeruje, reagiraj.

Razgovor
Najbitnije je otvoreno porazgovarati s cimerom o problemima. Pitaj ga/ju pristojno koji je razlog njegove/njezine neurednosti. Svatko ima drugačije viđenje čistoće i čistoga. Tvoj cimer je vjerojatno imao drugačiji odgoj i možda ne zna da ti smeta njegova neurednost. Pristojno mu/joj priopći da ti smeta neurednost i da bolje čisti iza sebe. Upozori ga/ju da skloni stvari iza sebe, da briše pod u kupaonici i da pokupi svoje dlake, a slobodno mu/joj možeš pokazati koje propuste radi. Pokaži mu da ti smeta njegov nered, a ne on i zajedničkim snagama dogovorite kompromis.




Raspored čišćenja
Onako kako se postaviš prema cimeru, tako će ti i biti. Obadvoje imate jednaka prava na sobu u domu ili zajedničke prostorije u stanu. Mora postojati kućni red i najbolje je odrediti koje dane se čisti i koji su zadaci. Nemoj sklanjati njegove stvari i prati njegovo suđe jer ćeš mu tako pokazati da mora sam čistiti iza sebe.

Dodatna pomoć
Ako ni razgovor ni raspored čišćenja ne pomažu u borbi protiv neuredne cimerice, možda je vrijeme da potražiš pomoć upraviteljice doma ili gazde stana.

Selidba
Neki ljudi su stvarno imali grozna iskustva s cimerima. Od neurednosti, svađa, zlobe do pljački. Nekim osobama jednostavno nema pomoći i ako nijedna od ovih točaka nije pomogla u rješavanju problema, jedini izbor je pronalazak novog cimera.


I.Č.
foto: Shutterstock

Još vijesti