Mojfaks.hr u Vijesti

Ususret Europskim sveučilišnim igrama posađeno 500 stabala

Akcija sadnje stabala na RŠC Jarun pokrenuta je u sklopu organizacije Europskih sveučilišnih igara, kojima će ovog srpnja domaćini biti Zagreb i Rijeka.

17. ožujka 2016 16:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Simboličnom sadnjom prvog stabla, kojeg su zajednički posadili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Organizacijskog odbora ESI 2016. Zrinko Čustonja započela je akcija sadnje 500 novih sadnica u okruženju Jarunskih jezera.

Simbolika samog događaja očituje se kroz činjenicu kako će posađena stabla predstavljati sveučilišta koja će nastupati na Europskim sveučilišnim igrama, dok će ista ujedno obogatiti okoliš Jarunskih jezera, na kojima će se odvijati i niz sportskih natjecanja za vrijeme ovih multi-sportskih igara, najvećih ikada održanih u Hrvatskoj.



"Svako stablo dobit će ime po jednom od velikih europskih sveučilišta koji će sudjelovati na Europskim sveučilišnim igrama, a već sada znamo da nam dolaze studenti sa Sorbonne, Oxforda, Camebridgea i sveučilišta iz više od 40 europskih zemalja. Kada takav skup akademskih građana, budućih lidera i kvalitetnih sportaša dolazi u Hrvatsku, to je velika stvar za našu zemlju i hrvatski akademski sport", istaknuo je ovom prigodom Zrinko Čustonja.



Vrste stabla koja su obuhvaćena projektom i koja će biti sađena su Celtis australis (koprivić) i Corylus colurna (medvjeđa lijeska), a u njihovo sađenje tijekom jutrošnje akcije uključili su se i brojni poznati sportaši – predstavnici niza sportova koji će se naći među njih ukupno dvadeset i jednim, u kojima će se studenti iz više od 300 europskih sveučilišta natjecati tijekom dva tjedna Igara na brojnim sportskim borilištima u Rijeci i Zagrebu.

Stabla su tako sadili i gimnastičar Mario Možnik te košarkaši Cibone, ujedno i službeni ambasadori Igara, a pridružili su im se i domaćini na Jarunu, veslački dvojac braća Sinković te rukometaši PPD Zagreb i rukometašice Lokomotive uz niz drugih uspješnih zagrebačkih sportaša.



Sadnja stabala samo je jedna u nizu aktivnosti pokrenutih s ciljem osiguravanja bogate ostavštine koja će i nakon održavanja Europskih sveučilišnih igara koristiti prije svega studentima i sportašima, ali i čitavoj zajednici.

Nove sadnice stabala krasit će jugozapadni dio velikog jezera te će tako dodatno pridonijeti oplemenjivanju flore i faune, ali i za brojne generacije ostati trajna uspomena ne Europske sveučilišne igre 2016.

Još vijesti