Mojfaks.hr u Vijesti

Uvjeti studiranja na pulskom sveučilištu sve bolji: studenti preuzimaju Mornaričku bolnicu

Sveučilište "Juraj Dobrila" proširiti će se na prostor nekadašnje Mornaričke bolnice, čime će se omogućiti bolji uvjeti za studiranje i veći broj studija u istarskoj metropoli.

28. kolovoza 2015 13:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Planovi za proširenje pulskog sveučilišta već postoje, te ih podržavaju i u rektoratu ove visokoškolske ustanove i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Njihovoj će se realizaciji, kažu u Istarskoj županiji, pristupiti kada se sadašnja bolnica preseli u novu zgradu čija je izgradnja u tijeku.

"Izgradnjom nove pulske Opće bolnice, oslobodit će se prostor Mornaričke bolnice. Istarska županija razmatra mogućnosti kako je najbolje iskoristiti. Jedna od opcija je prepuštanje nekretnine pulskom Sveučilištu koje bi dobilo dodatne prostore i time osiguralo bolje i kvalitetnije uvjete studiranja", objašnjava župan Valter Flego.

Rektor sveučilišta Alfio Barbieri potvrđuje da podržavaju projekt, kojim bi se riješio manjak prostora za studente, profesore i odvijanje nastavnog procesa.

"Postoje planovi o proširenju pulskog sveučilišta u zgrade bivše vojne bolnice. O tome smo razgovarali s ministarstvom, cijeli projekt podupire Istarska županija, te se nadamo kako će se on ostvariti," napominje Barbieri i objašnjava: "Pulsko sveučilište danas ima premalo prostora, a s novom zgradom mogli bismo uvesti i nove studije. U zgradu bivše bolnice stavili bismo Muzičku akademiju, koja danas nema svoj prostor, te tehničke i druge studije. Preseljenje djela naših fakulteta na prostor bivše bolnice, uz zadržavanje postojećih kapaciteta, dugoročno bi riješilo problem smještaja našeg sveučilišta", kaže Alfio Barbieri.

Istarski župan Valter Flego o tom je projektu razgovarao s ministrom Vedranom Mornarom: "Nakon razgovora s vodstvom sveučilišta, bio sam kod ministra Mornara i prezentirao mu ideju o prenamjeni prostora Mornaričke bolnice. Za projekt preseljenja sveučilišta u prostore bolnice dobio sam podršku ministra." Župan Flego napominje kako je u projekt proširenja sveučilišnih kapaciteta potrebno uložiti stotinjak milijuna kuna, dok bi studenti u novi prostor mogli preseliti nakon 2019. godine.

Ulaganje u visoko školstvo jedan je od razvojnih prioriteta Istarske županije. Nakon izgradnje kampusa i studentske menze, problem premalog prostora za smještaj svih sveučilišnih kapaciteta planira se riješiti obnovom postojeće infrastrukture koja je u vlasništvu države.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Istre
foto: Freeimages

Još vijesti