Mojfaks.hr u Vijesti

Video: Studenti s Harvarda poslali hamburger u svemir

Obično čujemo o slanju satelita ili lansiranju raketa u svemir, a studenti s Harvarda poslali su u svemirska prostranstva i – prvi hamburger. Sve su snimali kamerom te su ga pratili GPS-om.

14. studenog 2012 11:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Grupa od pet studenata s Harvarda zalijepila je hamburger za balon napunjen helijem te su na sve stavili GPS i kameru. Potom su cijeli hamburger i prelakirali s nadom da će na taj način lakše preživjeti kada dođe u gornje slojeve Zemljine atmosfere.

Cijeli su projekt nazvali \'Operation Skyfall\', a ako se pitate zašto su između sve hrane i predmeta koje danas možemo naći izabrali baš hamburger, odgovor je jednostavan – sva petorica ljubitelji su brze hrane.



Hamburger na visini od 30.000 metara

Prema njihovim izvješćima, balon s hamburgerom dosegao je visinu od 30,000 metara prije nego je puknuo, a tada su hamburger, GPS i kamera pali natrag na Zemlju. Pri padu dosezali su brzinu od 150 km/h.

Studenti su paket pronašli zahvaljujući GPS-u koji je preživio pad, na jednom drvetu 200 kilometara daleko od mjesta lansiranja. Sve je bilo netaknuto i visjelo s visoke grane, što im je predstavljalo popriličan problem pri skidanju.

Možda se sve skupa ne čini kao briljantna zamisao, ali i kamera je preživjela pad s ovako velike visine te su radoznali studenti dobili snimke leta prvog hamburgera u svemir koje oduzimaju dah te priču o \'jednom hamburgeru koji je bio ondje gdje nijedan prije njega nije\'.

Pogledajte video o letu prvog hamburgera u svemir:



N.LJ.J.
Foto: Youtube screenshot

Još vijesti