Mojfaks.hr u Vijesti

VIDEO Zgrada fakulteta se raspada: Splitski KIF nakon kiše – još malo i nema ga više

Sredinom ožujka objavljen je video koji pokazuje stanje zgrade splitskog Kineziološkog fakulteta nakon obilnih kiša. Nastava se izvodi u zgradi izgrađenoj prije II. svjetskog rata kojoj prijeti urušavanje.

6. travnja 2018 14:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kineziološki fakultet u Splitu (KIFST) osnovan je 2008., najmlađa je sastavnica Sveučilišta u Splitu s 900 polaznika iz cijeloga svijeta, a nastavu izvode u zgradi od prije 2. svjetskog rata koja je nekad bila konjušnica i prijeti joj urušavanje. Voda izvire iz zidova za svake jače kiše, na zgradi je azbestni krov, a oštećenja nastala manjim potresima, kako tvrde čelnici ovoga fakulteta, dovela su u pitanje stabilnost objekta, pišu 24sata.


Video objavljen na YouTube kanalu Slobodne Dalmacija

Posljednje tri godine KIFST je uložio oko 400.000 kuna vlastitog novca u razradu i smišljanje projekta "Sportsko srce Urbane aglomeracije Split – Izrada projektne/tehničke dokumentacije za izgradnju zamjenske zgrade Kineziološkog fakulteta u Splitu", no podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu dobili. Kako kažu, projekt za pripremu daljnje dokumentacije odbilo je bez adekvatnog objašnjenja i time onemogućilo da se natječu za novac EU za gradnju nove zgrade.

"Pored glavnog problema neadekvatne znanstvene infrastrukture, naš projekt rješava i prostor za tjelesno vježbanje, urede za sportske zajednice, kao što su one za osobe s invaliditetom, školski i studentski sport, te stvara infrastrukturne pretpostavke za online edukaciju. Među ostalim, rješava prostornu problematiku za natjecanja školskog i studentskog sporta, kao i edukaciju članova HGSS-a. U novoj zgradi smjestio bi se Hrvatski institut za kineziologiju i sport, dobili bismo mjesto za istraživanja, sportsku dijagnostiku i skrb vrhunskih sportaša, pa i lakši pristup okolnim objektima", istaknuo je za 24 sata prof. dr. Dražen Čular, prodekan za poslovnu politiku i financije.


Svrha odbijenog "Sportskog srca" je, dodaje Čular, stvaranje središta za istraživanja, edukacije i praktične primjene znanja u području biomedicine, kineziologije, zdravlja, sporta i srodnih disciplina, neophodnog za očuvanje zdravlja.

"Uvjereni smo da povjerenstvo nije poznavalo većinu činjenica iz projekta. Mislim da su službe ministarstva zakazale u transparentnosti cijelog postupka. O zrelosti našeg projekta da i ne govorimo – vlasništvo je čisto, idejno rješenje i konzervatorska studija izrađeni, županija i svi gradovi u okruženju partneri, izjava gradonačelnika potpisana, lokacijska informacija pribavljena, ne treba mijenjati GUP, otvaraju se novi pravci istraživanja, a odgovor je: \'Projekt i KIFST kao prijavitelj nisu prihvatljivi\'", nezadovoljan je Čular.

Na odluku žalbu je ministarstvu uputila prof. dr. sc. Đurđica Miletić, dekanica KIFST-a, ističući kako je fakultet njome teško oštećen. Također, navodi i kako su pojašnjenja o odbijanju ovoga projekta, koja su u međuvremenu dobili, u velikom dijelu neutemeljena i prepuna nesuvislosti.

"Mi smo pokrenuli prvi studij u području kineziologije metodom učenja na daljinu u RH. Trenutačno studira već četvrta generacija studenata. Stručni preddiplomski međunarodni studij koji obrazuje trenere stolnog tenisa provodi se u suradnji sa Svjetskom i Europskom stolnoteniskom federacijom. Naša posebnost ogleda se i u činjenici da nastavnici dolaze iz više od 20 renomiranih institucija sa svih kontinenata", kaže prof. Čular.

L.B./izvor: 24sata
foto: kolaž (Facebook@Alumni Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu/screenshot@YouTube/Slobodna Dalmacija)

Još vijesti