Mojfaks.hr u Vijesti

Vlada RH donirala 2,8 milijuna kuna za izgradnju doma za siromašne studente u Mostaru

Ukupna vrijednost projekta je oko 3,7 milijuna maraka, a za sada je osigurano nešto manje od polovine tog iznosa. Najveći pojedinačni donator je Vlada Republike Hrvatske koja je donirala 2,8 milijuna kuna (oko 700.000 maraka).

21. studenog 2016 15:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prikupljanje sredstava za izgradnju studentskog doma za studente slabijih materijalnih mogućnosti u Mostaru ide jako dobro i prema najavama fra Ike Skoke, voditelja projekta, planirano je da dom otvori svoja vrata 5. rujna 2017. godine.

Izgradnju studentskog doma pokrenuli su hercegovački franjevci iz franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla iz Mostara u siječnju 2015. godine na lokaciji u proteklom ratu gotovo potpuno uništene zgrade Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Hrvoje". Počevši isključivo s dragovoljnim prilozima, Dompesa se gradi kako bi se omogućilo studiranje studentima slabijeg imovnog stanja.

Dom će imati 64 sobe za ukupno 150 studenata, 8 učionica, višenamjensku dvoranu i pomoćne prostorije na oko pet tisuća metara četvornih na šest etaža od podruma, prizemlja, četiri kata do mansarde. Na svakom katu bit će po jedna soba prilagođena studentima s poteškoćama u kretanju.



Kada bude dovršen studentski dom, koji je dobio i svoje ime Dompes bit će dom za 150 studenata koji dolaze iz siromašnih obitelji i obitelji s više djece, u sklopu doma radit će i pučka kuhinja.

Fra Iko za Klix.ba je izjavio kako je cilj da dom bude samoodrživ pa bi tako studenti koji tu žive nekoliko sati dnevno radili u samom domu i pučkoj kuhinji, a s Ministarstvom poljoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona i Agronomskim fakultetom razgovara se o mogućnosti uzgoja hrane za potrebe doma.

U ljetnim mjesecima postoji i mogućnost iznajmljivanja soba turistima, s obzirom da se dom nalazi u neposrednoj blizini Starog mosta i stare gradske jezgre.

Dosadašnjih prikupljenih više od 6 milijuna kuna uplatilo je preko tri tisuće darovatelja. Prilozi se kreću od vrlo malih do jako velikih iznosa, a dobrotvori su s nekoliko kontinenata.



Najviše priloge uplatili su Vlada Republike Hrvatske (2,8 milijuna kuna), Federalno ministarstvo financija (400 tisuća kuna), Ministarstvo financija i trezora BiH (280 tisuća kuna), Vlada zapadno-hercegovačke županije (160 tisuća kuna), Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (160 tisuća kuna), Grad Mostar (120 tisuća kuna), Ministarstvo financija Republike Srpske (80 tisuća kuna), Grad Dubrovnik (20 tisuća kuna)…

"Jako je teško kada imate samo jednog studenta u porodici, a da ne govorimo kako je to kada imate dvoje ili više djece na fakultetu. (...) Nećemo mi izgradnjom ovog doma riješiti sve naše probleme, ali ćemo barem olakšati život za 150 studenata i njihovih porodica", poručio je fra Iko za FENU.

L.B./foto: PR fotografije/Dompes

Još vijesti