Mojfaks.hr u Vijesti

Vodič za brucoše: Zašto, gdje i kako stanovati?

Polako, ali sigurno, stiže jesen - razdoblje kada stari studenti opasno griju stolice i užurbano se pripremaju za rujanske ispitne rokove, i da, priznajemo, nije im lako, ali postoje i oni kojima je ipak malo teže - novi brucoši koji tek stižu na faks.

4. rujna 2012 12:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Baš ti novopečeni studenti po prvi puta u životu napuštaju roditeljske domove i (konačno!) kreću u samostalan život.

Nevažno o kojem gradu je riječ - Splitu, Zagrebu, Osijeku, Rijeci ili nekom sasvim desetom - svima je jednako stresno doći u novi sredinu i započeti neki novi život. Koliko god da smo jedva čekali da se maknemo od staraca, ipak je veliki korak doći živjeti sam. E, sada, kada je riječ o stanovanju - onda imamo nekoliko opcija: prijaviti se na natječaj za smještaj u studentskom domu, unajmiti stan (ili useliti u vlastiti, ako ste toliko sretni, pa ga već imate) ili čekati da vas udomi netko od rodbine u velikom gradu.

STUDENTSKI DOM

Kada je riječ o smještaju u studentski dom, ako ste uspjeli na natječaju i dobili sobu, onda morate biti spremni na nekoliko kompromisa. Prvo, morate biti dosta jak karakter da kada svi tulumare, a vi baš sutra imate ispit - budete spremni štrebati, ponekad čak i uz buku. Jedna od poteškoća koja vas može zadesiti je i neuredan cimer.

Međutim, ova opcija ima i jako dobrih strana. Naime, smještaj u studentskom domu je, ako uspoređujemo sa unajmljivanjem stana, dosta povoljniji plus što ne morate brinuti o prehrani jer su menze uglavnom u sastavu domova. Ako baš ne možete učiti u sobi, onda na raspolaganju imate učionice - gotovo na svakom katu doma. Super stvar je što ćete uvijek prvi saznati za tulume i upoznati hrpu zanimljivih ljudi.



STAN

Unajmljivanje stana je, možda, najbolja opcija, a pogotovo ako ste toliko sretni da dijelite stan sa super cimerima. Ipak, ovo je i najskuplja opcija jer morate računati da nećete proći ispod 1000 kn mjesečno za stan i režije, i to u najboljem slučaju. Međutim, ovdje si sami stvarate vlastiti komfor - ako se s cimerom ili više njih uspijete dogovoriti i raspodijeliti si prostorije u stanu, onda nećete ovisiti ni o kome i moći ćete si organizirati život kako vama najbolje odgovara.

Ipak, negativna strana bi bila dijeljenje životnog prostora sa zahtijevnim stanodavcem - npr. jer ste iznajmili stan koji se nalazi u obiteljskoj kući. U ovakvom slučaju, odmah, u startu, stavite sve karte na stol i pregovarajte s njim oko svega. Postoje (nadamo se, rijetki) slučajevi gdje su stanodavci doslovce određivali kada se smije tuširati, prati suđe, itd. Oni, koji se, pak odluče na unajmljivanje stana solo, bez cimera, moraju biti spremni i na veće troškove jer, očito, sve plaćaju sami.

KOD RODBINE

Useljavanje kod rodbine je također jedna od mogućnosti. I uvijek, kao i sve, može ispasti dobro, ali naravno, moguće je i razočarenje, svađe i prekid odnosa zauvijek. Ok, ok, nećemo biti dramatični, ali da, ne kaže se uzalud  "svakog gosta, tri dana dosta".
 
Svaka opcija ima svojih prednosti i nedostataka te ćete često morati raditi kompromise, ali kada konačno shvatite da ste naišli na pravo mjesto za početak studentskog života i da svi kompromisi konačno imaju smisla, onda ćete u potopunosti biti spremni živjeti studentski život punim plućima.

U sljedećim članicima usporedit ćemo cijene domova, stanova u studentskim gradovima u Hrvatskoj te vas upoznati sa svim sadržajima, izlascima, mogućnosima koje pruža studiranje u većem gradu.

Ne brinite, svi smo to prošli, i znamo da je svaki početak težak, ali već nakon prvog tjedna, prvog položenog  ispita, prvog partyja , imat ćete osjećaj da oduvijek poznajete grad i poželjet ćete zauvijek biti student, ali ipak nemojte, zbog roditelja. :)


Dragana Bosanac
Foto: Photoxpress.com

>> Tražiš stan, sobu, dom ili cimera? Provjeri što se nudi!

Još vijesti