Mojfaks.hr u Vijesti

Uče kako zaustaviti iseljavanje: Studenti oduševljeni novopečenim studijem - drugi misle da je beskoristan

I dok hrvatski studentski servisi šalju svoje studente u Njemačku, novosnovani studij na zagrebačkim Hrvatskim studijima od ove godine podučava svoje studente kako ublažiti val iseljavanja iz zemlje. Studenti su zasad oduševljeni, a upisalo ih se i više nego što je predviđeno kvotom.

18. listopada 2019 13:33
Uče kako zaustaviti iseljavanje: Studenti oduševljeni novopečenim studijem - drugi misle da je beskoristan

Uče kako zaustaviti iseljavanje: Studenti oduševljeni novopečenim studijem - drugi misle da je beskoristan Foto: MojFaks

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva, pod vodstvom demografa Stjepana Šterca, ušao je u treći tjedan zimskog semestra, kao i većina ostalih hrvatskih fakulteta. Iako je predviđena kvota bila 35 studenata, a uopće nije ni bilo sigurno hoće li studij krenuti s izvođenjem već ove godine, na kraju je ovaj dvopredmetni studij upisalo čak 37 studenata iz svih krajeva Hrvatske, a zasad svi imaju samo riječi hvale. 


"Mladi odlaze zbog boljeg obrazovanja, boljih plaća i jer ne žele pristati na podcjenjivanje u ovoj zemlji kad znaju koliko vrijede i da vani mogu zaraditi više i živjeti bolje", komentirala je za Večernji list studentica Maja Elez. Usprkos tome, Marija smatra kako bi situacija u Hrvatskoj do završetka njenog školovanja mogla biti znatno bolja, počnu li se rješavati neki ključni demografski problemi.


Studenti Nikola Bujanović i Karla Varga upisali su ovaj studij jer žele promijeniti situaciju u Hrvatskoj i potaknuti mlade da ostaju, što su jasno i rekli.


\'Borite se za svoju budućnost\'


"Žao mi je što ljudi napuštaju zemlju zbog lošega financijskog stanja, korupcije, osobito na političkoj razini, i jer im je ovdje teško zasnovati obitelj i pristojno živjeti. Ali ja volim ovaj grad i ovu državu i ne bih mogao zamisliti da živim igdje drugdje. Ako svi odemo, tko će ovdje živjeti? Želim poručiti mladima da se bore za budućnost svoje zemlje i ostanu" komentirao je Nikola, a u tome ga podržava Karla.


"Želim biti dio promjene za bolje sutra u ovoj zemlji, ostati ovdje i boriti se za bolju budućnost. Ne želim tek tako odustati", ispričala je te dodala kako je planirala otići studirati u inozemstvo, no sad joj je drago što je ostala.


No, iako je Šterc iskazao svoje oduševljenje što je ovakva grana društvene znanosti napokon uzdignuta na razinu studija, a ne katedre koja je dosad postojala samo na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, javnost se još uvijek nije uvjerila kako je ovaj studij, iako dvopredmetni, zaista trenutno potreban Hrvatskoj.


"Još jedan totalno nepotreban studij, zna se kako se rješava demografski problem... Sigurno ne mlaćenjem prazne slame", bio je jedan u nizu od komentara na novopečeni studij, koji omogućava zapošljavanje u državnom sektoru.


...Odluka je pala: Na jesen studenti mogu upisati novi studijski program na Hrvatskim studijima...


...POČELO JE: Čak i student-servisi studente šalju u Njemačku! Satnica 9 eura, plaćen put i smještaj...



P.H.

Izvor: Večernji list

Foto: Facebook@Hrvatski studij

Još vijesti