Mojfaks.hr u Vijesti

Volim samo sebe: zašto je u dvadesetima ljubav manje važna?

O tome kako biste trebali provoditi dvadesete godine pisalo se već mnogo, možda i previše...

23. veljače 2016 11:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Slobodne duše putovat će, a oni konzervativniji štedjet će, tražiti stručne prakse i poslove. Romantici će tražiti onog \'pravog\' partnera za njih, a hipsteri će cugati u lokalnom studentskom kafiću i pjevati \'Puca nam mahuna\'.

Danas se obračunavamo s romanticima koji u dvadesetima traže partnera s kojim će biti do kraja života, a koji su zbog toga, nažalost,u velikoj zabludi!

Prva stvar koja vam se možda ne sviđa kod vaših prijatelja nepopravljivih romantika je tip pitanja koja postavljaju kad govore o simpatijama i vezama. Većina njih usredotoči se na individualce s kojima se nadamo da ćemo se spetljati: \'Što ako djevojka koja mi se sviđa uvijek ide u klubove i kafiće s prijateljicama umjesto da ostane kod kuće i gleda sa mnom serije?\', \'Što ako flerta s drugim dečkima? Znači li to da je i dalje dobar odabir za vezu?\'



Istina je da u dvadesetima sve ovo nije uopće bitno. Sve dok vam se određena osoba sviđa i privlači vas – u redu je \'spetljati\' se s njom. Možete se zaljubiti u dečka/djevojku koji/a živi u drugome gradu, drugij zemlji, partija četiri puta tjedno i ima tri dodatna dečka na \'lageru\' ako ju vi iznevjerite i to je sve u redu. Zašto, pitate se? Zašto je u redu izlaziti s djevojkom/dečkom koja/i možda i nije ideal bračnog partnera? Odgovor je poprilično jednostavan!

Ako si u dvadesetima, pogotovo u prvoj polovici dvadesetih, šanse da se vjenčaš s osobom s kojom se viđaš su zbilja minimalne. Nemojte ubiti glasnika ako vam kažemo da osoba s kojom si možda proveo/la zadnjih nekoliko godina najvjerojatnije nije \'ta\' osoba s kojom ćete ostati do kraja života. Neka ove godine budu vrijeme pokušaja i pogrešaka: stvori i obogati listu stvari zbog kojih žališ, listu osoba s kojima si ostvario/la intimne poveznice, listu pogrešaka, afera i zdravih odnosa. Upusti se u pijani seks (ali, pamet u glavu i u tim situacijama!) bez nekog dugoročnog planiranja – usredotoči se na učenje i na to da što više budeš iskren/a samome/samoj sebi.

Možda sam mislite, kako uopće možemo pisati nešto ovakvo? U sretnoj ste vezi već par godina, roditelji su vam se upoznali, nikada još niste osjećali takvo nešto prema drugoj osobi. Razmišljate i o imenima djece i gdje ćete stanovati.

Sve ovo može biti istinito, sve ovo može biti krasno, ali to ne mijenja činjenicu da najvjerojatnije (statistički gledano) to nije osoba s kojom ćete provesti ostatak života. Razlog je jednostavan: još uvijek zapravo ne znate tko ste i što želite od života.

Znate li što tražite u partneru kad razmišljate o vezi za cijeli život? Jeste li uopće izašli s dovoljno osoba da biste to shvatili? Većina dvadesetogodišnjaka još uvijek razmišlja što da radi sa svojim životima: stavovi o novcu, politička opredjeljenja, ukus u književnosti ili filmovima, omiljena vrsta pića – sve se to konstantno mijenja. Kako onda očekujete pronaći jednog, savršenog partnera?



Dvadesete su vrijeme eksperimentiranja i bilo bi ih dobro tako i proživjeti. Naravno, nitko ti ne može reći kako i s kime da provodiš svoj život, ali upravo u ovoj dekadi započinje (a ako ste sretni i završava) istinska potraga za samim sobom. Cijenite svoj život više od ostalih, neka vam je vlastita dobrobit prioritet u odnosu na druge osobe, no to ne znači da ne možete uživati s osobom s kojom ste u vezi. Stvarajte uspomene, uživajte u trenutku, cijenite svaku vezu koju ostvarite. Emocije mogu biti snažne i iskrene, čak i ako nećete živjeti sretno do kraja života.

Zašto ne možeš otkrivati sebe jednom kad upoznaš \'the\' osobu?


Osobe u braku postaju jedno: nukleus buduće obitelji, osnovna gradivna jedinica njihovog malenog svijeta, a većinu energije bračni supružnici troše na održavanje veze i ljubavi koju su si obećali. Znate li što se uglavnom događa s osobama koje ne prožive život prije stupanja u brak? Zamislite da nikada niste otputovali na omiljena mjesta, skakali s padobranom, koketirali neopterećeno s nekime na šanku, pokušali se zbližiti sa sramežljivim/om kolegom/icom s predavanja koji/a vam se sviđa od početka faksa? Najčešće osobe požale jer nisu proživjele dovoljno, počnu preispitivati svoje odluke, a kad \'udari\' kriza srednjih godina – nastupaju i razvodi. Zbog toga je bitno da se u dvadesetima posvetiš samome sebi – kako bi žalio za što manje stvari koje jesi ili nisi napravio/la.



Možeš li biti u vezi dok otkrivaš sebe i što zapravo želiš? Naravno da da, dokle god shvaćaš da još uvijek upoznaješ tko si i što želiš te da vjerojatno osoba s kojom si trenutno u vezi nije osoba s kojom ćeš razmijeniti zavjete pred oltarom. Zavjetuj se samome/samoj sebi prije nego bilo kome drugome. Kad dođeš u tridesete, zahvaljivat ćeš si na tome.

* Tekst je preuzet, preveden i prilagođen s portala Elite Daily.

L.B./izvor: Elite Daily
foto: Pixabay

Još vijesti