Mojfaks.hr u Vijesti

Vožnja Istočnom obalom SAD-a: uzbudljiva američka turneja

Sjedinjene Američke Države imaju sve: od dugih pješčanih plaža, megalomanskih gradova do zelenih polja kojima se ne nazire kraj. Zvuči pomalo romantično i idealizirano, ali doista je tako!

10. veljače 2016 16:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Najbolji način za upoznati ovu veliku zemlju jest sjesti u automobil i kliziti autocestama dok vam se krajolici izmjenjuju pred očima. Zamislite: polako vozite cestom, svira radio, a vi upijate sve što ova velika zemlja nudi približavajući se svome odredištu...

Naša prva postaja: Delaware Beaches



Pronađite prvo parkirno mjesto najbliže plaži, izvadite iz prtljažnika svoj kupaći, ručnik, (OBAVEZNO) kremu za sunčanje i zabava može početi! No, pripremite sitniš jer ulazak na plažu nije besplatan, a krijumčarenje turista na plažu je nemoguća misija. Jednom kada uđete pred vama se prostiru vrući bijeli pijesak i Atlantski ocean. Dok ste tamo, na vas će paziti spasilačka služba koja će ujedno brinuti o tome da vas tijekom vašeg kupanja ne pojede morski pas. Znate onu staru: „Hvali more, drž\' se kraja!“ Ako ćete ipak biti dovoljno hrabri da nakon ovog uronite u duboki, strašni ocean, pazite se velikih valova! Njihov posao je svojom silinom onemogućiti vam kupanje – valovi su toliko jaki da će vas izbacivati nazad na obalu.

Sljedeća postaja: Seaside Heights, New Jersey



Ovaj maleni, obalni grad poznat je po svojoj velikoj šetnici uz obalu Atlantskog oceana koja je bila u potpunosti uništena 2014. godine za vrijeme uragana Sandy. Nakon te nepogode stanovnici mjesta odlučili su je obnoviti zajedničkim snagama, stoga ćete danas tamo pronaći klupe s ispisanim imenima svih ljudi koji su bili dio tog velikog pothvata.
Ovaj zabavan gradić prepun je lunaparkova, kafića, slastičarnica i restorana. Ukoliko poželite zaigrati neku igru i možda osvojiti plišanog medvjedića ovo je pravo mjesto za vas. Također, duž cijele plaže vozi žičara s koje možete vidjeti grad i promatrati ljude kako uživaju u svome danu na plaži.

Šećer na kraju: Washington DC





Glavni grad SAD-a u potpunosti je različit od onog što zamišljate da ćete tamo naći. Washington je grad prepun cvijeća, savršene arhitekture i znamenitosti. Činjenica da su sve važne institucije i povijesne znamenitosti smještene u jednom njegovom djelu uvelike vam olakšava njegovo razgledavanje. Stoga, ujutro naručite svoju kavu u Starbucks-u i krenite u nove pobjede!
Čeka vas mnogo posla: Bijela kuća, Lincoln Memorial, Reflecting Pool, US Capitol, Smithsonian...





Dok ćete hodati parkovima stalno će vas pratiti patke i vjeverice, njihovi stalni stanovnici. Nakon toga odmorite uz kultni hamburger Hard Rock Cafe-a i uputite se prema Georgetown-u uz rijeku Potomac. Ovaj fensi dio grada prepun je cvijeća, skupih dućana te kuća s brižno uređenim vrtovima. No, ako ćete tamo htjeti ujutro popiti kavu morat ćete se vraški potruditi pronaći kafić koji radi jer radno vrijeme počinje tek oko podneva!

Pozdravlja vas predsjednik Obama!

Emanuela Međan
foto: osobna arhiva

Još vijesti