Mojfaks.hr u Vijesti

Vožnja za 'dž': Studentima iz ove županije sada besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja

Studenti iz Splitsko-dalmatinske županije od sada će imati besplatnu vožnju vlakom do mjesta u kojem studiraju. To su odlične vijesti, osobito za studente koji primjerice studiraju u Zagrebu, a prebivalište imaju u Splitu.

14. rujna 2018 16:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Danas je u županiji potpisan Ugovor o integriranom prijevozu putnika na području Splitsko-dalmatinske županije i sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata kojim će se osigurati besplatan prijevoz studenta s prebivalištem u Županiji do bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj u kojem studiraju, piše Dalmacija danas. Ugovor su potpisati župan Blaženko Boban i Uprava HŽ Putničkog prijevoza, predsjednik Uprave Željko Ukić i članovi Uprave Mladen Lugarić i Damir Rubčić.

...Besplatno vlakom kroz 4 županije: Studenti će odsad svaki vikend moći odlaziti kući – bez kupovanja karte...


"Potpisali smo Ugovor o besplatnom prijevozu studenata kojeg mogu koristiti svi redovni studenti s područja Splitsko-dalmatinske županije, a koji studiraju bilo gdje u Republici Hrvatskoj, kao i oni studenti koji studiraju unutar Splitsko- dalmatinske županije, a koriste željeznički prijevoz. Razlog ovome je vrlo jednostavan. Prije svega svi se moramo potruditi i napraviti određene pomake kako bi revitalizirali željeznički prijevoz, čime bismo i gužve koje se događaju na našim prometnicama dodatno smanjili. S druge strane, želimo da se studenti osim odlaska u mjesto studiranja, i vraćaju u svoju županiju. Ovim današnjim sporazumom, želimo nastaviti i buduću suradnju s Hrvatskim željeznicama i kroz neke druge aktivnosti. Studenti će mogućnost besplatnog prijevoza ostvariti tako da će temeljem javnog poziva kojeg će oglasiti županija donijeti preslik osobne iskaznice kao dokaz mjesta prebivališta i potvrdu sa svog fakulteta o statusu samog studenta. Potom dobivaju \'pametnu\' karticu Hrvatskih željeznica koja vrijedi pet godina. Ova mjera kreće već od 1. listopada, a prvih mjesec dana provodit će se temeljem iksice dok ne dovršimo program i izradu ovih pametnih kartica a od 01. studenog program putovanja provodit će se sa samim karticama. Nadam se da ćemo tako potaknuti da studenti koriste Hrvatske željeznice gdje god studirali u Hrvatskoj.", kazao je župan Boban za Dalmacija danas.

Izvor: Pixabay

Vjerujemo da je ova vijest razveselila sve studente iz Splitsko-dalmatinske županije.

Ivana Petrić
izvor: Dalmacija danas
foto: YouTube

Još vijesti