Mojfaks.hr u Vijesti

Vrijedni zapisi Marie Curie i nakon 100 godina još uvijek su radioaktivni

Dostupnost materijala o radu slavnih povijesnih osoba može ponekad biti problematična zbog niza razloga. Pisanje o životu Marie Curie koja je zajedno sa svojim mužom Pierreom otkrila polonij i radij, može biti pravi izazov.

15. srpnja 2015 13:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Njene bilježnice, odjeća, namještaj i sve što postoji u njenom pariškom domu je radioaktivno, a pretpostavlja se kako će biti radioaktivni idućih 1.500 godina piše Telegram.hr

Svi koji žele vidjeti njene zapise moraju potpisati odricanje od odgovornosti u francuskoj Nacionalnoj biblioteci, i tek onda mogu dobiti pristup zapisima koji su zatvoreni u sigurnosnoj kutiji zbog njihove radioaktivnosti.

Obitelj Curie nije znala o opasnosti radioaktivnog materijala, iako su znali da radijacija postoji. Njihovo istraživanje je pokušalo otkriti koje su supstance radioaktivne i zbog čega. Dobar dio njih, poput urana, plutonija i torija, nalazio se u njihovom kućnom laboratoriju i svijetlio je ponoći u prekrasnima vilinskim svijetlima, navela je Marie Curie u svojoj autobiografiji. Ona je svjetleće predmete nosila u svom džepu, a njen muž i ona koristili su samo standardnu laboratorijsku odjeću.



Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: Telegram.hr
I.N.

Još vijesti